https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 5 januari 2011

Ordimport från USA jag gärna slipper

När jag såg på amerikanska serier för några år sedan var det ordet awesome som hördes hela tiden. Det gick sannerligen inflation i det, men det ordet importerades tack och lov inte till svenska vad jag vet. Ordet jag hela tiden hör just nu är edgy. Allt är edgy. Just nu hörde jag en kulturjournalist i radion som sa "edgigaste", hoppas vi slipper höra det igen, är min fromma önskan!

11 kommentarer:

V-V sa...

Haha, jodå, awesome används här i Sverige också. Jag använder det alldeles för mkt... Dock har jag aldrig använt ordet edgy..

Evas värld sa...

V-V - det är verkligen smittande med ord. Vi har haft en engelsktalande gäst i jul och jag hör hur vi alla missbrukar ordet "like", alltså inte i bemärkelsen tycka om utan mer som liksom, i likhet med .. eller hur jag nu ska översätta det! Ett riktigt skräpord har det blivit i alla fall när vi missbrukar det!

V-V sa...

Ja gud så sant det är. Ungefär som när jag o mina kollegor, när jag jobbar på festival, överanvänder ordet "spontant". Hela tiden verkligen.

Oh, "like" då tänker jag på amerikanska fjortisar. "You know, like, whatever!"

*P* sa...

Igår hörde jag ett inslag i radio, där en matlagande kvinna tipsade om vad vi kan göra med julmatsresterna. Det återkommande ordet var "adda". Till slut hörde jag bara det.

Evas värld sa...

V-V - sant! Vi lät som fjortisar hela bunten!
Ett annat lustigt ord. Jag såg i en seriös artikel användningen av ordet "bastant" ungefär synonymt med mycket. Då tänkte jag: ett nytt ord under uppsegling. Bastant seriöst eller något liknande!

P - så blir det, man hör bara ordet... som när någon säger liksom hela tiden.... blir galen av det!

Annika sa...

Jag är bara såååå ute! har aldrig hört någon säga edgy - måste umgås i fel (eller kanske rätt?) kretsar! :)

Evas värld sa...

Annika, jag skäms nog för att säga i vilket program ordet har varit mest förekommande :)

Evas blogg sa...

Nu blev jag nyfiken på vilket program du menar :)

Evas värld sa...

Eva, säg det inte till någon men det är Top Model!

Granne med potatisodlaren sa...

Att läsa kommentarerna är som att lyssna till tjejerna när de står här i köket och bakar kladdkaka. Och så påminns jag om den fransksvenska som vi höll oss med i Paris när vi blandade språken. Charmigt för ögonblicket, tröttsamt i längden.

Evas värld sa...

Eva Granne, javisst är det härligt med bloggsmåprat! Och blandspråket skapar ju också en slags gemenskap i en liten grupp.