https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 1 mars 2011

Nattlektyr som gör mig lite hungrig men mer rofylld

Brukar ni också läsa kokböcker? Jag gör det på sängkanten ibland, det är avstressande och vilsamt och kanske riskerar man att bli hungrig, men annars sprider lugnet sig i mig.
Igår läste jag en av mina födelsedagsböcker: Jens Linders vackra och genomarbetade Made i Sweden. "15 råvaror, 90 recept från Lappland till Skåne" är underrubriken på boken. En kokbok som samtidigt är kulturhistoria när han drar landet runt för att finna det bästa i det svenska skafferiet, god närodlad mat, bär, fisk och kött från vårt land, och sedan ger recept som man får lust att laga. Ovanliga recept med stor kunskap om en del svenska råvaror som jag inte lärt mig att använda så bra. Hela första kapitlet handlar till exempel om renkött - renskav är väl något jag lagar men här får jag veta så mycket mer. Likaså om det väldoftande åkerbäret i Västerbotten.  
Stefan Wettainen har tagit de fina bilderna. En riktigt vacker och ätinspirerande bok till kokbokshyllan i köket! Där den får stå för att användas!

5 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Den boken måste jag införskaffa mig!!! Som den nomad jag varit, har jag bott i flertalet landskap och hunnit med att, nyfiket testa/råka ut för, en del geografiskt typiska rätter...Intressant!

Jane Morén sa...

Jag läser sällan kokböcker, jag gillar att laga mat a la Jane, kasta i lite hur som helst, eller bara äta en morot;) men jag är mycket svag för reseskildringar och kulturhistoria och vackra bilder så det där låter som en bok jag också skulle bli lugn av, som i våras när allt var så svårt då min mamma blivit sjuk, då låg jag och läste en underbar bok om Sveriges alla nationalparker och det var otroligt förtröstansfullt och rogivande.

Evas värld sa...

Hej Ofrivilliga! Jag tycker Jens Linder skriver så gediget och kunnigt om mat, läsvärd bok!

Jane, det gäller verkligen att hitta skingra-tankarna-böcker ibland. Krimiminalromaner var sådana böcker ett tag, funkar inte riktigt nu. Men kulturhistoria och kokböcker, det är bra!

Trillingnöten sa...

Jag älskar också kokböcker :) men kanske inte till nattlektyr. Jag gillar böcker som har fina bilder och kanske någon side-story! Det är mysigt. Då tittar jag gärna i dem och blir inspirerad!

Evas värld sa...

Trilingnöt, (det är verkligen min favorit också!) då får jag vara självupptagen och rekommendera vår kokbok Kärlek och käk, mer om den på Bärbloggen http://annicaoeva.blogspot.com/