https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 6 mars 2012

Gräm dig inte över DÅ, gruva dig inte för SEN, lev NU

Jag gjorde en uppdatering på Facebook igår som var en suck: Jag vill att allt ska hända NU. Hur tränar man sig i tålamod och saktmodighet.
Många kommenterade, intressant och läsvärt. Det är så kul, man släpper ut en suck och får tänkvärda svar från världen utanför sin egen lilla vrå. "Jag vet massor med saker jag inte vill ska hända nu och inte sen eller då heller", skrev Katarina, medan Erika sa sig ha motsatt problem, hon behöver träna fokus och tempo.
Det jag alltid kommer tillbaka till är ju egentligen medveten närvaro: Att leva i nuet och inte bli så frustrerad över  drömmar som inte slår in att jag inte ser bra saker som faktiskt händer. Det är svårt att inte bittert se sig över axeln och gräma sig över att DÅ inte heller blev som jag ville. Att gruva sig för vad SEN kommer att medföra i stället för att vara i detta NU, glädjas åt det. Acceptera att "vart du än går är du där" som är titeln på en av mina favoritböcker i ämnet medveten närvaro, skriven av Jon Kabat-Zinn.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl tankarna på då och sen som skijer oss från djuren. Har aldrig sett en hund oroa sig för morgondagen eller gräma sig över gårdagen eller....?

Evas Värld sa...

Men ja... tankarna så klart. Men inte de negativa självbestraffande ångerfulla tankarna om vad man gjorde fel när det ändå inte går att ändra, inte heller de ångestfyllda föreställningarna om det elände som kan drabba en. Det är förlamande förhållningssätt. I stället lugn tillförsikt i nuet, ett accepterande av vad som var och en tillit till att man klarar av det livet ger. Det är inte att vara hund:)

Granne med potatisodlaren sa...

Det är en konst. En svår konst att lyckas med att vara här och nu. Du har den förmågan att hitta ditt NU. Jag försöker att finna mitt. Din fina bild gör att denna dag känns lite mer närvarande.

Karin sa...

"Nuet kan komma när som helst. Var beredd!" broderade syrran på en fin bonad till sin systerdotters födelsedag. Och så är det ju.

Trillingnöten sa...

Kloka ord! Det är så lätt att grotta ned sig i det som varit, framförallt det negativa och sen går man och oroar sig för det som komma skall. Oftast är det saker man oroar sig för som ändå aldrig händer! Det är svårt att leva i nuet tycker jag!

Anonym sa...

Kanske göra lite ÖVNINGAR i mindfulness också? Inte bara LÄSA om det... Ett litet tips /anonym anhörig

Evas Värld sa...

Tack Eva, men du må tro att jag kämpar mot alla snurrande tankar om hur det kunde ha varit och all oro för hur det kan bli. Det kanske tar ett liv att lära...

Evas Värld sa...

Karin! Det var roligt broderat av din kloka syster!

Evas Värld sa...

Trillingnöt, visst är det svårt att leva i nuet när svarta tankar fladdrar runt ens arma huvud. En solig dag som denna är allt lättare just för mig! Men läs boken jag tipsar om, den hjälper mig,

Evas Värld sa...

Kära anonyma anhörig :) Jag ska gå på yoga idag, det är ett bra sätt att öva. Då är man helt enkelt närvarande och det är befriande.
Tar gärna emot tips på övningar!