lördag 24 mars 2012

Ser bakåt, väljer att läsa om Balzac och Maupassant

Jag har ingen riktig läslust just nu. Känner mig splittrad och ron att läsa infinner sig inte. Men jag har läsplaner främst för sommaren. Jag ska sluta tjata om att läsa Proust, det blir inte av. Däremot ska jag läsa om de franska klassiker jag läste när vi pluggade franska - och vilken gedigen utbildning man på den tiden fick även i litteraturhistoria när man läste franska. Jag tyckte om att läsa de detaljerade skildringarna av livet i borgerskapets Paris i Honoré de Balzacs romaner. Det var jobbigt att läsa och förstå alla orden men också så intressant och nöjsamt.La Cousine Bette till exempel. Den ska lag läsa. När jag var ännu yngre älskade jag Bel Ami av Guy de Maupassant, den ska jag också läsa om, men jag tror jag kommer att se på den med andra ögon idag.
Vilken klassiker vill du läsa om?

11 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Mästaren och Margerita är en favorit att läsa om. Liksom brott och straff. Men nu har jag fått för mig att jag ska läsa om Thérèse Raquin. Mot fyren lockar också igen. Jag kan komma på många fler känner jag... Suck...

Annika sa...

Zolas "Au bonheur des dames" och hela Rougon-Macquart serien. Läste om den ett antal gånger när jag var i de yngre tonåren och älskade dem!

Lyrans Noblesser sa...

Jag ska nog börja plugga litt vet så då får jag väl tillfälle att läsa om en hel del. Ser fram emot grekiska tragedier.

Marina sa...

Eftersom jag lyssnade på en alldeles fantastisk uppläsning av "Brott och straff" med Per Myrberg, så lovade jag mig själv att läsa den "på riktigt" också, för att se om den blev lika bra då...fast inte just nu...

jenny sa...

Oliver Twist av Charles Dickens. Fast som ljudbok. Sedan vore det roligt att läsa Alexandre Dumas igen, som jag njöt ofantligt av som yngre och läste de där bearbetade, lite förenklade utgåvorna för unga läsare.

Kattalena sa...

Hejsan! Jag vill bara säga att jag följer din blogg och tycker att den är så rolig att läsa! Jag har nog aldrig kommenterat i den förut dock men tänkte att det ju kan vara kul att veta vilka som läser :-)
Så därför blir det en liten kommentar idag! Och jag tycker väldigt mycket om dina böcker!!! Ska köpa och läsa din nya bok snart.

Evas Värld sa...

E! Visst är är det underbart så många böcker det finns som ger lust. Ibland tar nyhetsjournalisten i mig över och jag fastnar för nyaste nytt, när det egentligen är helt andra upplevelser jag vill ha ut av böckerna.

Evas Värld sa...

Åh Annika... måste erkänna att jag aldrig läst Rougon-Macquart-serien. Är det skamligt? Men vilket bra tips!
Något att hänge sig åt på sommarverandan!

Evas Värld sa...

Lyran! Jag såg att du ska läsa littvet - så kul! Jag minns att jag älskade att läsa Racines dramer när jag pluggade franska:)

Evas Värld sa...

Marina! Uppläsning av böcker ger helt nya dimensioner åt gamla texter . När Sven Wollter läste Lady Chatterleys älskare i radio fick en text jag läst utan att minnas den så mycket helt nya dimensioner. Så det blir kul att se hur det blir när du först hör, sen läser...

Evas Värld sa...

Kattalena! Tack för dina vänliga ord. Jag älskar den kommunikation som uppstår på bloggen - att veta att det finns mottagare av mina funderingar. Dina ord gör mig glad!