https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 16 juni 2012

Colette - en urmoder som än idag kan skrämma en hel del gubbs

Stil i P1 är ett intelligent och folkbildande program som alltid ger mig lust att ta reda på ännu mer i det ämne de tar upp - det är sann folkbildaranda det.
Idag har jag lyssnat på ett program om den franska författaren Colette, den första moderna kvinnan - och jag grips av en otrolig lust att ha Colette som sommarläsning. Så här beskriver Stil henne: "Hon skulle antagligen skrämma en hel del gubbs idag också. Kanske kan man kalla Colette en sorts urmoder till den sexuellt utlevande Erica Jong och den dagboksskrivande Bridget Jones – Colette använde ofta sig själv i berättelser, eller snarare – hon tog avstamp i sig själv för att berätta något djupt allmängiltigt."
Lyssna på programmet och läs mer här Ni kommer då att förstå mig! Vilken oupphörligen fascinerande kvinna - i sina första romaner skapade hon kanske den första litterära tonåringen, menar Stil. Hennes roman Chéri har filmats många gånger. Colette levde sitt liv och skrev om det i sina erotiska  romaner. "Colette var en framsynt och modern kvinna som fritt och obekymrat pendlade mellan konst och kommers, högt och lågt innan det blev allmängods. Hon vann läsare och beundrare i alla läger. Hela det franska folket visste vem denna kvinna med vass tunga, krusat rött hår och nyfikna kattögon, inramade av svart kajal, var."
Visst har jag läst henne - även om det var länge sen - nu måste jag leta Colette i mitt franska bibliotek. Hon får bli min sommarläsning vid sidan av Maupassant och Balzac.

4 kommentarer:

KaosJenny sa...

Mhm, Colette... Ska spana in henne, tack för tipset... Kram

Helena Milton sa...

Vad roligt att du läser franskt i sommar.
Jag blev mycket inspirerad av att höra mer om Colette som jag visste rätt lite om. Tack så mycket för tipset. Jag ska läsa någon bok av henne nu i sommar bara för det :-)

Evas Värld sa...

Jenny! Lyssna på programmet, det verkar ha varit en härlig kaoskvinna:)

Evas Värld sa...

Helena, när jag pluggade franska var inte Colette någon man fick veta mycket om. Så jag blev så inspirerad av programmet igår om denna häftiga kvinna! Idag ska jag läsa Gigi som jag hittade bland mina franska böcker och jag har beställt några andra på Bokbörsen som trillar in i min brevlåda i sommar.