https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 23 september 2012

I stället för att prata visade de mobilbilder på sig själva och varandra

Annica och jag minglade i baren på Rival i fredags. Vi tittade på några grupper av sminkade, uppklädda, urringade, smala unga tjejer och kände att de gav ett så ängsligt intryck där de satt och pillade på sina mobiler. Det mest konstiga var att de knappt talade med varandra utom när de visade de bilder de hela tiden tog av sig själva och sina vänner. Otroligt frustrerande att ständigt bli fotograferad, att ständigt vara tvungen att visa var man är, hur man ser ut. 
Det tycks mig som om detta fenomen blivit så mycket värre.
De sträckte ut sina långa smala armar i luften, höll upp kameran, posade som i Top Model, log och tog bilder på --- sig själva.
Vi var förundrade, Annica och jag.
All denna yta som ska speglas och visas upp!
Jag tycker oftast att det är ett elände att bli äldre, det är så mycket jag vill göra så mycket jag vill hinna med, men tiden går så obevekligt fort. Morfar Emil blev 93, hoppas jag har hans gener!
Däremot vill jag inte vara ung idag. Jag tycker de har det tufft med arbete och bostäder, med den sjuka utseendefixeringen. Det var nog bra att vara ung i Stockholm på sextio- och sjuttiotalet. Jag gick där i mina manchesterjeans och en klädsam herrhatt och var obekymrad. Dessutom var jag övertygad om att jag kunde förändra framtiden.11 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja, Eva, vilken märklig upplevelse, skulle velat vara där för att bara försöka förstå. Men det låter sorgligt ensamt, sorgligt utsatt.

Evas Värld sa...

Det känns, Jane, som om de smarta telefonerna inte är så smarta eller hur! De tar över våra liv och stänger in oss i en ensam bubbla där kommunikationen är en illusion. Och alla är vi mer eller mindre smittade.

Anneli sa...

Ja, nog är det märkligt hur mobiler och ipads verkar ta över våra sociala liv.

Marina sa...

Jag håller absolut med, på något vis känns det som det var enklare att vara ung för ett antal år sedan...

Evas Värld sa...

Anneli, jag ser på tunnelbanan hur alla tittar in i sina mobiler, ingen pratar. Och jag gör likadant! Skrämmande.

Evas Värld sa...

Marina, jag känner så, men jag kanske glömt de svårigheter jag också hade och ser allt i ett förtrollat skimmer så här på avstånd?

cruella sa...

Men om du och dina vänner hade haft dessa möjligheter att ta roliga bilder och direkt visa dem hade ni säkert gjort det, tror du inte?

Evas Värld sa...

Cruella nu har jag ägnat mig åt självrannsakan. Det är svårt att jämföra eftersom möjligheterna inte fanns då. Men jag vet ju till exempel att jag gjorde allt för att mörka att jag för att få in pengar jobbade litet i Paris som fotomodell. Jag skämdes för att det var så ytligt och visade inte bilderna för någon. Så jag tror inte att det skulle ha varit så. Jag tycker utseendepressen på unga människor idag är fruktansvärd. Det är verkligen många steg tillbaka.

Granne med potatisodlaren sa...

Det här med att hela tiden försöka skapa sig ett varumärke är så främmande, men nödvändigt enligt unga människor som jag frågat. Vad är det som händer? Allt ska vara rätt. Man kan inte bo, ha kläder eller jobba annat än på rätt plats, bära rätta märkena och ha rätt jobb. Tänk om gud förbjude en ung kvinna skulle vara geriatrisk specialistsjuksköterska, bo i Hagsätra och gilla kläder från Kappahl...
Men fenomenet är inte helt nytt. Minns hur min kompis flyttade till sin pappas lägenhet vid Lidingö centrum och helt plötsligt fick hon vara med på helt annat sätt än när hon bodde i Solna.
Men pressen den bara ökar som du skriver.

cruella sa...

Jag har ju en tonårsdotter (och två söner, tro inte att det är mindre fixeringar där!) och bevakar detta så noga jag kan som förälder - som du vet finns det naturliga begränsningar och någonstans hoppas man ju att ungar kan vara både förnuftiga och fåfänga samtidigt.

Nå, i går kom min dotter hem och förevisade en fultävling hon och en kompis satt igång på klassens egen FB-sida. Vilka otroligt roliga bilder! Ingen klassisk grimastävling utan snarare de där dubbelhakorna, skuggorna, hålögdheten, halvslutna ögonen. Vilket gensvar! Hon (och jag) skrattade så vi grät, det var ganska härligt.

Och så måste jag rekommendera bloggen smaskigt fakta om du inte redan har sett den. En handfull riktigt roliga tjejer som har koll på det här med utseende, insida och yta:-)

Evas Värld sa...

Tack för tipset, Cruella! Kampen om insida och utsida finns nog i både olika generationer, bland män och kvinnor, killar och tjejer!