https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 10 december 2012

Jag älskar att se filmen Hobbit en oväntad resa

Redan första gången jag läste Tolkiens  Bilbo – En hobbits äventyr i översättning  av Britt G. Hallqvist.så älskade jag den. Jag har läst den för mig själv, läst den högt för mina barn. Senaste aha-upplevelsen i läsväg var när bror John en kväll på landet läste nyöversättningen Hobbiten eller bort och hem igen som gjordes av Erik Andersson. Verserna tolkas i denna nya översättning just av min bror John.

Det är klart att jag såg filmen Hobbit en oväntad resa så snabbt jag kunde!
Jag tycker den är alldeles underbar, vill bara säga det, skulle kunna se den om och om igen, denna Bilbos (Martin Freeman)  första resa resa med trollkarlen Gandalf (Ian Mc Kellen) och de tretton dvärgarna, ledda av den legendariske krigaren Thorin Ekensköld (Richard Armitage). Målet för deras äventyrliga färd är att återta dvärgarnas rike Erebor från den skräckinjagande draken Smaug.

Den invändning jag alltid har mot Tolkiens böcker är att det  - suck!! - nästan bara är män med. Det är i sanning brödraskap!! Ja det finns ju Galadriel, spelad av Cate Blanchett. Men en Galadriel i denna manliga krigarvärld. Det är synd! Men så är det.
Jag älskar ändå Bilboboken och hela trilogin. De är riktiga omläsningsböcker. Ja och filmer att se om också. Man kan bli en aning trött på alla orcher som ska dödas, men det är bara en kommentar i marginalen. jag längtar redan efter fortsättningen, men får vänta ett år på den, och ett halvår till sedan på att se hur Smaug besegras. Under tiden kan man se bilder på filmens facebooksida.
(Från den tidigare filmtrilogin återfinns även Ian Holm (den äldre Bilbo), Christopher Lee (Saruman), Hugo Weaving (Elrond), Elijah Wood (Frodo) och Andy Serkis (Gollum).)

11 kommentarer:

cruella sa...

Men när såg du den?

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Såg den idag. Hade tänkt se en tidig nattvisning men det blev i fm i stället. Gillar du Bilboboken??

Anonym sa...

Roligt att läsa dina positiva omdömen, jag tycker Sagan om ringen-trilogin var helt fantastisk och tänkte att det kanske inte går att upprepa denna succé. Men visst skall vi gå och se The Hobbit, det får vi inte missa.
Irene

KaosJenny sa...

Härligt! Biljetter till the Hobbit var det enda jag önskade mig i födelsedagspresent så jag ser fram emot den :-) Kram

cruella sa...

Förhandsvisning?

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Irene, tror inte du blir besviken - jag älskar att se scenen till exempel där Bilbo får RINGEN!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Ja så var det, Cruella, jG kanske skriver en mer recensionsartad betraktelse På onsdag!

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Jenny, vilken utmärkt önskan! Själv tänker jag absolut se om den, och kom ihåg att se den på en biograf med bra teknik!

cruella sa...

Såg du den i 3D? Jag tvekar...

cruella sa...

Och ja, jag älskar The Hobbit/Bilbo och trilogin om härskarringen! Filmtrilogin har jag sett ungefär hur många gånger som helst, den är konstigt nog mysig även när de mördas och är läskiga som värst. Första filmen är heeelt mästerlig, det var en så fantastisk upplevelse att se hur de gestaltat berättelsen. I film två och tre har man ju koll på det redan, så en del av fascinationen uteblir därför.

Eva Swedenmark - Livet enligt mig sa...

Cruella: Jag såg den på Rigoletto som har det nya system filmen är anpassad för, vet inte vad tekniken heter men jag tycker det var fantastiskt att se den, det blev sådant djup i bilderna med 3D-glasögonen på näsan. Jag gillar det!