https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 18 februari 2013

Undrar om jag kommer att resa till Bamako

Jag har varit flitig och korrat ett manus så ögonen nästan går i kors! Men det är nog det enda kreativa jag orkar göra just nu.
Snart flyttar dotter E iväg. Inte nog med att hon lämnar vår lägenhet och tar sina grejer till ett nytt litet hem i Kransen. Där hinner hon inte ens bo för hon drar vidare till Bamako. Jag funderade på att hälsa på, men UD avråder alla som inte har en speciell anledning att åka dit, det har ju Ellen som ska arbeta med biståndsfrågor.

Mali är ett av våra största biståndsländer. Allvarligt: Vad vet du om Mali? Jag visste nästan ingenting och det är fascinerande att läsa om ett land man vet så lite om men som har en så spännande historia. Under 1300-talet växte ett stort kungadöme fram i Mali som helt dominerade all handel till och från Västafrika. Även om Maliriket gick under redan 1545, har denna period fortfarande stor betydelse för maliernas självuppfattning och landets nationalkänsla.

13 miljoner människor bor där idag,  livslängden är bara 48 år i genomsnitt och läskunnigheten  är 12 procent bland kvinnor och 27 bland män. Nog behöver de vårt bistånd som nummer 160 av 169 bland världens länder när det gäller fattigdom.

3 kommentarer:

Marina sa...

Idel nya kunskaper - tack!

Margareta Wahlén sa...

Ja, det är skrämmande lite jag vet om Afrika överhuvudtaget, speciellt om de lite mindre länderna och de som inte ofta står i fokus. Säkert har många en fantastisk historia som man aldrig fått ta del av i skolan. Vilket spännande och viktigt arbete din dotter får medverka i. Förstår att du kan känna oro men jag har en känsla av att hon kan ta vara på sig!

Margareta Wahlén sa...

Tack Eva för boken som kom idag! Passar bra nu när jag ska åka upp till Tromsö en vecka! Ska bli spännande att läsa! kram Margareta