https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 9 augusti 2013

Min familj för hundra år sedan


Jag älskar den här bilden. Det är ett foto av min familj taget någon gång 1915 skulle jag tro. Säkert vid ett sågverk i Sundsvallstrakten. Jag vet ingenting om när och hur, men bilden hänger på min vägg. Någon gång måste den ha blivit handkolorerad. Gjorde man det så tidigt? Jag vet inte.
Den lille pojken i mitten av bilden är min pappa Gösta. Farmor Jenny och farfar Axel, så fina de är och vilka varma minnen jag har av dem. Gunnar, pappas storebror,  står i utkanten av bilden, honom kände jag inte så väl. Mina fina starka fastrar Berta och Elsa så för dagen vackert klädda.
Ingen finns mer förstås. Men de är otroligt levande i mitt minne och jag tänker ofta på dem.

I morgon ska vi ta ett familjeporträtt här på ön, jag fick det i present av mina barn. Jag fick välja plats och det är klart jag valde ön. Men nu regnar det. Håll tummarna för mig att det blir uppehåll och vackert ljus när vi tar bilden.

15 kommentarer:

Marina sa...

vad roligt att ha en så gammal familjebild kvar!

Karin sa...

Härlig bild!

Och visst handkolorerade man kring förra sekelskiftet och årtiondena efter. Det fanns kolorister som var så skickliga att det är svårt att se idag att det inte är ett färgfoto. http://www.karinenglund.com/2012/06/fredagstema-i-denna-ljuva-sommartid/

Karin sa...

PS. Spännande med familjefotot i morgon. Håller tummarna för lätt beslöjad sol, för då blir det fina bilder!

Eva Swedenmark sa...

Marina, jag älskar att titta på gamla bilder!

Eva Swedenmark sa...

Karin! Som vanligt välunderrättad :) Tack för info. Återkommer med bildrapport.

Olle Broström sa...

Håller med dig ( som jag tror jag också kommenterade i våras) att gamla bilder är en fin källa att känna bakåt och förstärka känslan av sammanhang i sin tillvaro.

nillas liv på pinnen sa...

Fin bild. Och intressant att din pappa (?) tittade åt ett helt annat håll. Regisserat, antar jag? Det ger onekligen en ytterligare dimension till familjebilden.

Margareta Wahlén sa...

Oh en sådan vacker bild! I min mammas album har jag några fina foton av min släkt och de vårdar jag ömt. Tyvärr älskade min mamma att klippa och klistra och det är inte alltid så lyckat enligt mitt tycke, men bilderna finns där och det är det viktigaste. Det blir säkert ett jättefint foto i morgon av din familj som Milton sedan kan visa för sina barn och säga där sitter min underbara farmor!:))

Jane Morén sa...

Vilken underbar bild! Jag förstår den betyder mycket för dig! Hoppas det blir uppehåll i morgon och att familjebilden i morgon blir lika levande och fin!

Eva Swedenmark sa...

Olle, jag kommer ihåg att vi "pratade" om detta - och att vi har samma syn på värdet av minnen

Eva Swedenmark sa...

Margareta - visst vill vi leva i deras minnen om hundra år.

Eva Swedenmark sa...

Jane, jag hoppas bilden blev fin. Det kändes så. proffsig fotograf och finklädd familj på ön. Grannarna häpnade, så brukar de inte få se oss :)

Eva Swedenmark sa...

Nilla, vilken intressant iakttagelse. Min pappa gick verkligen sina egna vägar.

Sara sa...

Vad kul att ni tog en familjebild på det viset! Väntar spänt på resultatet :-)

Eva Swedenmark sa...

Eller hur Sara, det är ju din familjebild också :)