https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 2 augusti 2013

Min sommarkompis vänder hemåt

Semestrarna på vår ö går mot sitt slut. Redan tar någon i familjen morgonbåten i stället för att stanna. Idag packar Milton sin lilla väska och åker tillbaka till stan. Som jag kommer att sakna hans små glada steg och hela hans underbara lilla person så fylld av liv och frågor.
Vem ska nu berätta för mig om Spiderman, hans kompis, som bor på Udden. Milton är Spidermans pappa, berättar han. Milton tittar bekymrat på mig och säger att Spidermans mamma är begravd.
"Men jag har en ny mamma till honom i magen."
Milton har också en pengadator, säger han, den finns i Kransen.
"Bra va, jag tar ut pengar och så behöver ni inte jobba och vi kan köpa en lägenhet."
Hur kan så många tankar och frågor och känslor rymmas i en liten treårings kropp och huvud. Allt vi säger till honom bearbetas i hans tankar.
Vi läser Bullerbyn om en idealiserad tid. Han tycker om den. Själv lever han i en tid med ipad, koder, mobiler. Inga kor och höskullar och skörd, de vuxnas abstrakta "arbete" någon annanstans..
Men ännu har vi en morgon på bryggan, med stensamlande och vågkluck och ivriga fötter.

7 kommentarer:

Karin sa...

Vad fina ni är! Och vilken omställning när alla lämnar landet. Här drar barnbarnen också till stan på söndag och då blir det tomt!

Minns hur äldsta barnbarnet hade en massa barn i treårsåldern, 21 stycken som hette Ludde och Mudde och Dudde och Leonard, mm och ständigt nya barn i magen. En dag var bara Ludde kvar för "dom andra dog allihop". Den nuvarande treåringen har liknande tankar och mycket vidlyftiga fantasier. Forskas det på detta rika material, månne?

Evas blogg sa...

Vemodskänsla, som alltid kommer i augusti. Och sommardagarna går så fort. Vips så är vi tillbaka i vardagen igen.

Marina sa...

Idag tror jag det är otroligt viktigt att låta barn bli lästa för. Inte minst för att låta dem komma bort från den hektiska verklighet som ofta omger dem i vardagen.

Eva Swedenmark sa...

Visst är det fascinerande, med låtsaskompisar och dessa fantastiska fantasier om tillblivelser, härliga små människor vi får umgås med, Karin!

Eva Swedenmark sa...

Eva, jag håller kvar sommaren allt vad jag orkar, intalar mig att det är en månad kvar men vet att det går mot sommarens slut
Skolorna börjar strax efter mitten av augusti, sommartidtabellen upphör omkring den 17 augusti ...

Eva Swedenmark sa...

Jag älskar stillsamheten i läsandet, Marina. Att sitta tätt intill ett litet barn och läsa högt, fundera tillsammans, läsa om, prata om ord, låta det ta tid och vara rofyllt.

KaosJenny sa...

Mm, läsande för liten är mysigt. och så härliga treåringar är... Mycket tankar som omformas och dyker fram som nyheter :-)
Kram