onsdag 9 oktober 2013

"Vi är bäst" är bäst, jag tokälskar den här filmen


Vet inte vad jag väntade av Lukas Moodyssons nya film Vi är bäst baserad på den tecknade serien Aldrig godnatt av Coco Moodysson.  Men jag vet vad jag kände när jag gick ut från biografen. Jag bara älskade den! Det var lycka att se den.
Det handlar som de flesta säkert vet om tre tolv-trettonåriga flickor i början av åttiotalet som startar ett punkband i opposition mot att bara pojkar fick speltid på fritidsgården.
De vägrar att acceptera begränsningarna för flickor, att man ska vara söt och anpassad. De lever ut sin frustration, de vill så mycket och det är ljuvligt att följa dem. Det är scener i denna film om gör mig helt lycklig när de vågar säga ifrån, när de stöttar varandra och just det stödet ger dem kraft att orka bryta mot alla föreställningar om hur flickor ska vara.
De tre flickorna (se bilden: Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne) är fullständigt suveränt spelade. Musiken i filmen är så rätt. Tidsstämningen är perfekt uppfattad och skildrad.
Nu överdriver du väl, säger ni?
Se den själva, säger jag.
Jag tokälskar den här filmen. Den gör mig lycklig helt enkelt.


7 kommentarer:

Marina sa...

Något att se fram emot att se när jag kommer hem till jul kanske.

Bokmoster sa...

Vilken härlig bioupplevelse! Låter som en film för mig :)

maggisvarldgmail.com sa...

Detta blir något att bjuda min 12 åriga S på! med efterföljande nutida jämförelser kanske! :)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Kanske till och med tidigare, Marina? Filmen är redan såld till 25 länder!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Bokmoster, en film som är som vitaminer i höstmörkret!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta, det tror jag absolut. Ska bli kul att höra vad ni tycker!

cruella sa...

Möjligen inte till Kina... Jag ser jättemycket fram emot den, liksom dottern. Nyss satt hon och listade önskningar till jul: Spotify Premium och Under det rosa täcket:-) Det feministmorsan har tjatat om i åratal har möjligen fallit på hälleberget, men när favoritbloggare och poddradiopratare puffar för grejer, då går det in. Tack och bock!