https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 3 december 2013

En kokbok som ingen annan att älska och inspireras av

Tio lektioner i matlagning
En totalupplevelse som faktiskt ger mig lust att laga mat. En ganska så ultimat kokbok  Efter att ha läst den fenomenala Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren vill jag inte ha konstiga recept, kost- och viktminskningsböcker i min hylla. 

Jag ville ha en bokhylla i något av våra fyra soprum i vår bostadsrättsförening, till exempel i papperssoprummet. Men år efter år har jag bett, tjatat på,  styrelsen och bara fått tystnad till svar. En talande tystnad. Det är märkligt. Nu har jag tröttnat och ordnat en boklåda i min egen trappuppgång, det fungerar fint. Jag ställer ner böcker som plockas upp av andra. Varför styrelsen inte svarar ett rungande ja tack begriper jag inte. Jag försökte med en bokhylla  olovandes i grovsoprummet, men den tog sopbilen med sig.

I alla fall, det var inte det jag ville skriva om. Tänkte bara på det när jag bar ner ett antal kokböcker med GI-recept till lådan. Några andra också med halvtrista recept och bilder som inte lockar mig. I Lotta Lundgrens bok finns inga bilder, det behövs inte. Jag ser allt framför mig och känner i min mun hur det smakar när jag läser texterna. Som inte bara handlar om matlagning utan om känslor kön, matredskap, pojkvänner och kyssar och otacksamma barn. 

Jag vill ha en kokbok som ger mig lust att laga mat och lust att äta=Lottas kokböcker.
Det är ju sällan man skrattar när man läser kokböcker, det gör jag när jag läser hennes. Hon är skarp, rolig, lustfylld och lite lagom galen. En kombination som passar mig.Det blev mera plats i min kokbokhylla när jag läst hennes bok. En hel del andra kokböcker tycktes mig onödiga.

12 kommentarer:

Karin sa...

Läste Bokhoras (http://bokhora.se/2013/tio-lektioner-i-matlagning-lotta-lundgren/) lyriska skildring och blev nyfiken. Köpt men inte läst, alltså. Men nu fick jag en puff att läsa också. Tack!

Pernilla sa...

Spännande! Jag beställde hem två exemplar av den förra kokboken du skrev om. Den ena ska bli julklapp till en vän och den andra till mig själv.

Eva Swedenmark sa...

Tack för tips, Karin. Bokhora verkar lika entusiastiska som jag!

Eva Swedenmark sa...

Kul Pernilla, hoppas du gillar den lika mycket som jag. Men det tror jag :)

Fru E sa...

Jag står på vänt på den på jobbet. Tänkte låna först och ev. köpa senare. Alla verkar så förtjusta!

Margareta Wahlén sa...

Så sympatiskt med en boklåda i din trappuppgång! :)) Jag har sett något liknande på andra ställen och också hört att folk lämnar pocket i tunnelbanevagnar! Blir jättenyfiken på kokboken du berättar om! Hos oss är det Christer som står för den mesta matlagningen medan Jag läser kokböcker och föreslår! Denna verkar dock vara något utöver det vanliga! En bra julklapp!

Eva Swedenmark sa...

Fru E, jag kan nästan tro att du kommer att köpa den ... :)

Eva Swedenmark sa...

Visst är det bra med återanvändning Margareta! Vissa böcker måste jag spara, andra får gå vidare och då är det ju bra om någon annan blir glad. Ska bli kul att höra vad du tycker om kokboken, nyttig nöjesläsning säger jag!

KaosJenny sa...

Boklåda var ju en strålande ide´... Ska börja lämna ut lite böcker på olika ställen. Och ska kolla in kokboken (fast jag har svårt att laga mat efter recept).. Kram

Marina sa...

Precis en sådan bokhylla har jag föreslagit hemma hos oss också, vi får väl se när jag kommer hem om någon tagit fasta på det.

Eva Swedenmark sa...

Jenny! Det här är kokboken för oss som inte följer recept, bara vill inspireras av smaker och dofter och kloka tankar om mat som lust och lycka. Helt unik.

Eva Swedenmark sa...

Marina, visst är det fint att saker kan cirkulera. Många av mina grannar har inte förstått det utan slänger fantastiska saker i grovsoprummet. Jag mår dåligt av att se hur man kastar böcker, kläder ... i stället för att låta det man inte behöver gå vidare till andra som behöver. Bokhylla är bra!