https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 17 mars 2014

Stockholm Stories - smart och roligt om ensamhet och längtan

En smart, sevärd film jag gärna rekommenderar
Det andra målet av Jonas Karlsson är hans debutbok, en samling noveller som jag nu direkt köper efter att ha sett filmen Stockholm Stories. Den bygger  löst på novellerna och har skickligt fogats ihop av en för mig totalt okänd regissör som jag vill se mycket av i framtiden: Karin Fahlen
Filmen skildrar en rad personer som genom slumpen stöter ihop på märkliga sätt. Lite av en svensk Short Cuts - berättelser om udda människor som till synes av slumpen hakar i varandras liv.
Jonas Karlsson har inte skrivit filmmanus men är med som suverän skådespelare - en kontaktsökande tjänsteman på Finansdepartementet som en dag hittar ett brev adresserat till honom och blir besatt av att veta vem det är skrivet av och varför. Cecilia Frode är brevskrivaren, så ensam. Hon har fått avslag på sin adoptionsansökan och skriver i sin stora ensamhet ett brev. 
Så rullar filmen igång med smarta intelligenta och roliga porträtt av en handfull människor i Stockholm.
Stockholm är förresten också en huvudperson i filmen.
Personerna är alla till synes väletablerade men alltmer skruvade och absurda, ensamma och längtande. Deras vägar korsas på ett sätt som är roligt och intelligent berättat.
En film som lyste upp en grå lördag för mig.

8 kommentarer:

Karin sa...

Låter som en sevärd film! Och intressant bok.

Men vet du, inlägget blir liksom halshugget när jag försöker läsa det. Efter raden "Så rullar filmen igång" klipps texten av. Mystiskt!

Margareta Wahlén sa...

Har läst flera noveller av Jonas Carlsson. Fyndiga, roliga, tänkvärda berättelser! Självklart ska jag se filmen!

Eva Swedenmark sa...

Det var konstigt Karin. Det ser riktigt ut på min skärm men inte nu när jag öppnar i mobilen. Tack för att du tipsar mig🌻

Eva Swedenmark sa...

Margareta, jag fick verkligen lust att läsa honom! Och så bra han spelar

Eva Swedenmark sa...

Någonting verkar vara fel med Blogger just nu, jag kan inte ens logga in. Hoppas det är tillfälligt.

Cecilia N sa...

Jag har också en sån avklippt text. På samma ställe som Karin.

Eva Swedenmark sa...

Nu har jag en stor tom yta under inlägget men det syns hos mig i alla fall, jag tog bort bilder och text och skrev in det igen - men något är konstigt. Jag håller tummarna och hoppas i min otekniska själ att det inte är ett fel som kommer att fortsätta krångla till det. Blogger har varit så okomplicerat.

Marina sa...

Ännu ett spännande och intressant tips som jag ska ta till mig! Det är alltid så kul med tips på filmer och böcker som jag inte vet finns, tack!