https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 13 april 2014

Min mest älskade bok av Astrid Lindgren: Nils Karlsson Pyssling och andra sagor.
Nils Karlsson Pyssling är en sagosamling av Astrid Lindgren. Den är den bok av Astrid jag älskar allra mest.  Jag fick den uppläst för mig som barn, jag läste den själv.

1964 gav jag den till min bror John, då fyra. Sedan har jag läst sagorna för alla mina barn och nu läser Milton och jag ur just den bok som jag gav till John -64. Och nu är det Milton som är fyra. Är inte det också som en saga?

Boken är illustrerad av Eva Billow och gavs ut 1949 första gången.
Förutom sagan om Nils Karlsson Pyssling innehåller boken sagorna I skymningslandet, Allrakäraste Syster, Ingen rövare finns i skogen, Peter och Petra, Lustig-Gök, En natt i maj, Prinsessan som inte ville leka och Mirabell.

Alla sagorna handlar om barn som hittar vänner ifrån olika fantasivärldar, småfolk, pysslingar eller en docka som får liv. Barnen som skildras är ofta ensamma barn - med livlig fantasi skulle väl vuxna beskriva dem. Jag älskar de sagorna och känner mig så märkligt hemma i dem. Ändå var jag inget ensamt barn, men kanske ändå en försiktig fantasifull person med många rädslor i kroppen. Då som nu för övrigt.

Milton älskar just nu Inga rövare finns i skogen. Se Fiolito på bilden nedan. Åh vad jag var livrädd när min mamma läste den högt för mig.
Vilken sagoskatt som finns mellan dessa två enkla pärmar.
Jag vill att alla barn ska få ta del av Astrids sagor. Bara jag ser omslaget blir jag lycklig.

4 kommentarer:

Karin sa...

En av favoriterna! Lite vemodiga berättelser, men trösterika. Jag tror att det var berättelsen om Peter och Petra som fick mig att vilja bo vid Vasaparken. Barnen och jag åkte på samma skridskobana som Peter och Petra, de var små. Barnen alltså. Peter och Petra var ju små hela tiden.

Att jag sedan dessutom var granne med Astrid Lindgren upptäckte jag först långt senare. Hon bodde på Dalagatan 44, vi på Dalagatan 40.

Eva Swedenmark sa...

Peter och Petra gjorde mig så bekymrad som barn. Vad hände med dem?
Ja coolt att du bodde granne med Astrid :)

Marina sa...

Det är verkligen helt fantastiskt hur hennes berättelser staår sig generation efter generation.

Eva Swedenmark sa...

Marina, hon är verkligen unik. Når in i hjärta och själ som ingen annan.