fredag 26 september 2014

Hemma i friden hos Elin Wägner - inte på larmande mässa


Just i år orkar jag inte med larmet och tinglet och tanglet på Bok och Bibliotek. Missförstå mig inte, mycket är underbart på denna bokfest, men man ska vara på humör och ett extremt utåtriktat humör. Just nu kryper jag mer in i mig själv och mina tankar.
Och vet ni var jag gör det just nu?

På den mest fantastiska plats: Elin Wägners Lilla Björka. Det hus hon lät bygga åt sig själv. Jag hälsar på hos Jane Morén som är stipendiat här och idag har jag haft privilegiet att sitta i Elins arbetsrum, vid hennes skrivbord och skriva. På bordet ligger en intervju med henne från 1942, och den som skrivit den är en medarbetare jag lärde känna och uppskatta under min tid på Fönstret, den legendariska journalisten Elly Jannes. På skrivbordet står en liten gammaldags skrivmaskin.

Vid sidan av skrivbordet hänger en fantastisk blå sammetsklänning, den som Elin W hade på sig när hon valdes in i Svenska Akademien. Jag tror hon var mindre och smalare än jag föreställt mig henne med ett midjemått på cirka 73 cm.
Överallt i huset finns hennes böcker och berättelser om henne. Det är alldeles underbart.


7 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Jag som är på bokmässan allra första gången, tycker att ditt alternativ är klart godkänt! Det är roligt att vara här men väldigt råddigt! Jag tar långa djupa andetag emellanåt;-)

Eva Swedenmark sa...

Anna, jag hoppas du får det underbart. Det finns så mycket att höra på och så många underbara böcker att bläddra i. Du gör rätt i att andas emellanåt och inte bara dras med. Jag blir nästan besatt av Elin Wägners hus, vilken otrolig atmosfär det är. Jag blir alldeles lugn.

Granne med potatisodlaren sa...

Det låter helt underbart att få vara hos Jane hos Elin. Jag sitter här helt blå av avund. Skakar av mig det blå och ser istället fram mot kvällens föreställning av "La cage aux folles". Kram till er bägge.

Eva Swedenmark sa...

Kram till dig Eva! Jag tror du skulle älska det här huset

Marina sa...

Ja, vi får väl se vad jag tycker, imorgon tänkte jag nämligen sätta mig på tåget för att besöka mässan i Göteborg.

Eva Swedenmark sa...

Marina, du kommer att ha det underbart. Och sista dagen så är alla böcker billigare, ta med en stor väska :)

Margareta Wahlén sa...

Vilket privilegium att få sitta där i Elin Wägners skrivarrum. Förstår att du fylls av tankar och säkert också av inspiration när du inandas den speciella atmosfären som rummet skapar med alla sina böcker, med den fina sammetsklänningen…Det är inte allom givet så njut!:)