måndag 17 november 2014

Roy Anderssons nya dystra film gör mig betryckt

Jag såg en märklig film i helgen. Kanske är det att svära i kyrkan att säga att jag inte alls tycker om Roy Anderssons nya kritikerrosade och belönade film En duva satt på en gren och funderade på tillvaron
Men jag tycker inte om den.
Den är dyster och kärlekslös och gör mig väldigt betryckt.
Kanske är det meningen, inte vet jag.
Men jag vet att när jag ser en film så sitter jag inte och analyserar med huvudet: Vad betyder det till exempel att Karl XII plötsligt obegripligt tågar in i handlingen?
Jag vet inte det och begriper det inte.
Men jag vet att jag vill förstå en film med hjärtat såväl som med hjärnan. Och mitt hjärta säger denna film ingenting. Jag tycker det är en ganska grym skildring, och ganska poänglös, av två otroligt sorgliga män som säljer skämtartiklar. Jag ogillar scenen med de handikappade barnen. Jag blir helt dyster av den urblekta gröna och gråa färgerna och jag ser inget ljus någonstans i denna obegripliga film.
Så vad jag undrar mest av allt just nu är: Vad såg juryn i Venedig när de belönade filmen? Jag är säker på att det var något fantastiskt och nyskapande de såg eftersom de gav honom priset.
Men jag vet också att jag tycker att det är en märklig film som inte ger mig några tankar om framtiden, eller dåtiden, eller säger mig någonting. Den är bara dyster.
När jag såg filmen var det flera i publiken som skrattade högt. De hade definitivt inte samma humor som jag.
Men jag är nu väldigt öppen för invändningar!

12 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Den blir intressant att se. För inte så länge sedan älskade alla en film som jag inte alls tyckte om! Det var helt märkligt minns jag. Tyvärr är det nästan hopplöst för mig att komma iväg på Bio eftersom jag jobbar kvällar och helger, just när man kan titta på Bio :-(

maggisvarldgmail.com sa...

Jag har aldrig sett en film av Roy Andersson. Jag har en god vän som är otroligt förtjust i hans filmer, i synnerhet de två tidigare som lär ingå i denna triologi. Vet du jag tror att många faller "i trance "därför att man bör göra det! Det är lite som kejsarens nya kläder…man vill inte avvika från vad kultureliten tycker, tycker de så så måste det ju vara så! Jag har en känsla av att jag kommer att tycka som du! men jag ska se filmen!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta, det ska bli spännande att höra vad du tycker. Jag förstår ingenting av kritikernas förtjusning, och det är för övrigt ofta det är så. Ibland tycker jag att många recensenter skriver mer för varandra än för oss läsare.
För mig var det absolut kejsarens nya kläder med denna film .... kolla scenerna med Karl XII - där är regissören spritt språngande naken tycker jag.

Marina sa...

Det låter lite spännande. Nu måste jag erkänna att jag inte ens känner igen titeln på filmen, men det skulle onekligen vara intressant att se den och "tycka till".

Andra året i Hjo sa...

Tycker att Sånger från andra våningen var lite kul och originell. Men dyster den också.
Filmen därefter var likadan.
Och nu En duva satt på en gren och funderade på tillvaron tänker jag inte se.
Tycker inte om hans estetik. Aldrig en närbild. Missar man inte något av filmens möjligheter då? Och vällinggrått.
Oj då så grinigt det här blev.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Anna, vad var det för film alla men inte du gillade?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Matina, kul att höra vad du tycker, den fick ju Guldlejonet i Venedig!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Andra året i Hjo ... nä jag gillar inte heller hans estetik. Filmen påminner mig om hur det var att äta pölsa i skolmatsalen i Sundsvall för länge sen

Pernilla sa...

Åh, vad bra att du skriver om den här filmen. Jag har funderat lite omkring den. När den höjdes till skyarna, satt jag hemma í soffan och kände mest obehag. Kallt, sterilt, utan känsla.

Jag är alltså inte helt unik i mitt tyckande, var lite orolig ett tag. ;-)

Nej, ska jag gå på bio blir det något annat jag ska se. Finns det något bra tips kanske?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Mest filmer jag har lust att se just nu: Girl Hood och nya Hungerspelen-filmen. Har du läst Hungerspelen, Pernilla? Jag var helt uppslukad av de böckerna och jag tycker att filmerna har varit bra också.
Jag måste nog också se Gone Girl.
Längtar efter en stark berättelse med färg efter de livlösa tablåerna i Roy Anderssons Duva-film.

Karin sa...

Det finns gott om filmer som lockar mer än Roy Anderssons! Gone Girl är en av dem – say when!

Senaste hungerspelsfilmen har lämnat arenan och blivit en annan slags film, tydligen. Men kanske sevärd ändå?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Inget fel på i morgon em, Karin?