torsdag 11 december 2014

Men vad tråkigt med alla dessa orch-alv-dvärgmän och deras svärd och arméer


Jag älskade verkligen Bilbo en hobbitts äventyr av Tolkien, läste den själv och för mina barn. Jag har läst Ringen-trilogin många gånger. Varje gång lite mer irriterad över frånvaron av kvinnor för övrigt. Men det är ändå spännande.

Filmerna har jag sett, jo de är sådär, men de går inte upp mot de bilder jag får i mitt huvud när jag läser.
Nu har tredje filmen av Peter Jackson, byggd på barnboken Bilbo, premiär: Femhäraslaget.
Jag såg den och blev outsägligt less. Den är ett riktigt pekoral.
Har man sett de andra filmerna så har man sett orchernas huvuden trilla, man har sett de fåniga orchmonstren ... många gånger.
I denna film krigas det. Och huvudena rullar. Det är outsägligt tråkigt. Män av alv- dvärg- hob-människo- och orch-sort är ömsom ädla ömsom brutala. Svärd har de och uppfyller alla schablonföreställningar om manliga hjältar.
De få kvinnor som finns, bland annat en nyuppfunnen alvflicka är förstås outsägligt vackra. Man har kastat till någon människokvinna en replik om att kvinnorna ska väl vara med också. Men det får de inte vara ändå.
Och huvudena rullar.
I två timmar och 24 minuter. Träaktigt tråkigt.

6 kommentarer:

Marina sa...

Jag tyckte väldigt mycket om sagan om ringen-trilogin, men det får nog vara bra där, ska nog inte se den här.

Anna/notonmusic sa...

Hahaha, Eva! Huvudet på spiken! Det är ju precis så där det är, inte bara i den, i många filmer! Dessutom sommar jag av sådana!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Marina, jag kände också att nu räcker det!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Anna, krigsscener är otroligt sövande, man vill bara slippa se!

Pia sa...

Vilken tur att jag läste Din recension Eva! Såg förra filmen och när den slutade och draken flög iväg ville jag bara se nästa. Efter att nu ha sett några reklamsnuttar om filmen har jag blivit tveksam, orkar inte bara se slagsmål hela tiden. Nu vet jag att jag ska lägga pengarna på någon annan film! :)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Pia dagen efter såg jag en fantastisk varm rolig och tänkvärd fransk film. Bröllopskaos. Det gjorde mig varm och glad att se den filmen, precis motsatsen mot Hobbittfilmen. Den går nog inte så länge men försök verkligen se den. Tror du gillar den. Kram!