https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 30 maj 2015

Skrivrum blev Skrivtur - vi åkte båt och skrev en hel dag

Jessica och jag på skrivtur med våra macar i Stockholms skärgård

Här sitter vi på skärgårdsbåten igår, min skrivkompis Jessica och jag. Hon skriver på en fantastisk roman som bland annat utspelar sig i Stockholms skärgård, utåt Rödlöga, Svartlöga.
Tillsammans med två andra författare har vi ett Skrivrum där vi träffas och skriver, läser varandras texter och diskuterar. Ibland är Skrivrum en studielokal, ibland ett café eller våra egna kök.

Igår kände Jessica ett behov av att vara i de miljöer hon skildrar. Hon vill verkligen veta hur det hon skriver om är. I vintras lät hon sig därför firas ner i våtdräkt från en helikopter, rakt ner i det iskalla vattnet för att veta hur det kändes. Helikoptern tog en sväng medan hon låg i vattnet och upplevde  det hon skrev om. Det kallar jag research!

Vi förvandlade för en dag  Skrivrum till Skrivtur. Tog våra macar och gick ombord.
Vi tog båten till Rödlöga ToR på morgonen klockan nio. Sedan åt vi frukost och skrev, pratade, åt lunch, skrev, tittade på miljöer, skrev, tog ett glas vin. Jessica visade var olika dramatiska händelser i boken ägde rum.
Jag tvättade ett manus rent från ett överflöd av orden lite, kände, dröm ... häpnadsväckande hur man kan överanvända ord och underbart hur man kan söka/ersätta med något mindre platt eller varierat.

På eftermiddagen var vi tillbaka på Strömkajen igen utan att ha stigit av båten. Vi var så flitiga, och det var så kul. En riktig skrivutflykt.

9 kommentarer:

Evas blogg sa...

Det låter ju helt underbart. Vad härligt att kunna träffas och skriva i olika miljöer.

Eva Swedenmark sa...

Eva, det är riktigt inspirerande. Det gör ingenting med vimmel omkring, man skapar på något sätt ett eget rum!

Anna/notonmusic sa...

Men vilket fantastiskt sätt att få skrivsaker gjorda! Så väldigt mycket roligare än att sitta hemma på kammaren. Research låter klokt och vettigt, så klart blir det lättare att beskriva om det är självupplevt, men att plaska runt bland hajarna vet jag inte om jag skulle vilja testa hahaha :-) Fast det fanns kanske inga hajar där...

Klimakteriehäxan sa...

Låter ju urtrevligt - och resultat blev det dessutom!

Andra året i Hjo sa...

Då får man hoppas att Jessicas roman säljer bra. En sådan nöjestripp i helikopter är väl knappast gratis.

Eva Swedenmark sa...

Kära häxan! Perfekt kombination, båttur med skrivande och i trevligt sällskap.

Eva Swedenmark sa...

Hjovän - en sak vet jag! Jessicas roman kommer att bli så bra. Och samtidigt så omskakande läsning :)

KaosJenny sa...

Coolt med skrivutflykt. Inspirerande och häftigt. Kram

Margareta Wahlén sa...

Vilket trevligt sätt att träffas och skriva på…ensam fast samtidigt tillsammans! Det här du skriver om att rensa ut ord, att finna nya uttryck…tänker på det ofta när jag skriver. Det blir lätt att jag använder mig av samma ord men det är väldigt spännande att söka nya formuleringar, kanske också enklare men som ändå är rikt innehållsmässigt!