torsdag 25 juni 2015

Morgonteve dränerar mig och gör mig till passiv betraktare av andras liv

Hellre se ut genom fönstret än se på morgonteve

Mitt tevetittande är verkligen en mätare på min energinivå. Låg nivå=mycket teve. Mycket energi= litet teve, mer radio.

Det har varit lite segt ett tag, livet. Jag kan inte flytta ut till ön än, bygge pågår, regnet faller, bygget fördröjs. Jag har kommit till ett stopp i skrivandet, ganska färdiga manus men inte riktigt färdiga. Tankepaus.
Känner mig ensam.
Då märker jag hur jag håglöst stiger upp, sätter på teven och äter frukost framför så mycket flams i nyheterna. Till och med reklam.
Sitter jag och ser reklamteve och äter frukost framför teven? frågade jag mig själv. Inte bra.

Jag införde morgonteveförbud. Äter nu frukost vid köksbordet och lyssnar på P1, så som jag alltid gjort. Hela livet. Och märker hur teve liksom suger ut min energi. Det går som ett osynligt rör från teven till mig och genom det dräneras jag på lust och energi. De hurtiga morgontevereportrarna lever ett ställföreträdande liv åt mig medan jag betraktar. 
Så får det inte vara.
Så vill jag inte att det ska vara.
Jag vet hur morgnarna ska vara. Promenad vid kajen, P1, frukost. Vid köksbordet eller kanske på balkongen.
Men teve? Nä, vet jag vad. Nu får jag allt skärpa mig.
Och obs, jag talar bara för mig själv. Moraliserar inte över andras morgonvanor.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja det där känner jag igen Eva. Man får akta sig för den kraft som man förspiller på diverse förströelser. För mig är det FB, som jag nu under en hektisk period då jag återigen slitit med boken om Anna, som jag dragit ner till ett minimum. Det är så mycket som konkurrerar om ens uppmärksamhet. Tänk att ha tråkigt idag, det finns ju nästan inte att stå ut, bara sitta och vänta, för alltid finns det någon knapp vi kan slå på. Hoppas du snart kan åka till ditt paradis på ön :) Jane

Karin sa...

Denna vecka blir det ju ganska lätt att ransonera de olika medieintagen. Till och med pålitliga P1 berättade i morse att i stort sett alla redaktioner flyttat till Almedalen.

Det är en osund journalistik, den där kladdiga Almedalsjournalistiken. Första året, med Palme på ett lastbilsflak, var ju ett bra initiativ. Och sedan blev det rätt kul några år, lite spretigt, mycket piggare politiskt, innan det blev firmafester, lobbyisttungt och en chans för massa journalister att förlägga en arbetsvecka (betald semestervecka) till Gotland. Det var när jag fick en inbjudan till drinkmingel ombord på kärnkraftsavfallsbåten Sigyn som jag insåg vart det hade barkat.

Tur att det finns många bra böcker att tillgå i stället!
Eller böcker att skriva, Eva!

Evas blogg sa...

Jag håller med dig om att Tv dränerar. Jag har en vana att sätta mig vid datorn varje morgon, försvinner in i alla möjliga världar. Inte heller så bra, min hjärna tröttas ut redan från start, så att säga. Nu när vi bor i stugan måste jag försöka ändra dessa vanor, en skogspromenad skulle jag må bättre av.

När kan du flytta ut till stugan?

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Jane, vad roligt att du är igång med din Anna-bok, ser fram emot att läsa den. Och du, tänk vad många idéer som får tid att uppstå när hjärnan inte hela tiden störs av intryck. Nyttigt att minnas, kram

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Usch ja, Karin, kladdigt är ordet! När jag tänker Almedalen tänker jag ljummet rosévin och gratisresor. Lägg ner! tycker jag.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Eva, tänk om vi kunde ersätta allt som surrar i våra datorer och på teve med ljuvliga skogspromenader. Tror vi skulle må så mycket bättre.
I sommar ska jag lyssna till tystnaden.

Anna/notonmusic sa...

En väldigt bra beskrivning av ett tillstånd som de flesta känner igen sig i tror jag. Åtminstone jag. Man vill så gärna och så finns inte orken och lusten och så dras man med i ett flöde av något slag som man egentligen inte är intresserad av "på riktigt". Jag unnar dig att snart få komma ut till ön och andas "riktig sommar" - för har man en ö att åka till tänker jag att det blir nog inte sommar "på riktigt" förrän man är där :-) Kram

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Så rätt Anna, det blir inte riktig sommar förrän jag är där ... men snart nu1 Kram!

maggisvarldgmail.com sa...

Har också svårt för det där i ställetföreträdande TV livet. Min lilla mamma lyssnade alltid på P1 på morgnarna till sitt kaffe och så gör flera av mina vänner. Jag lyssnar varken på radio eller TV…när det är väder går jag oftast ut med min tekopp och sitter i trädgården med tidningen eller bara sitter…Just nu känner jag mig lite trött på all uppkoppling, FB, mejl…här i Frankrike har vi ingen TV utan det blir mest radio classique men just nu är det barnens röster som ljuder! bästa musiken!