måndag 18 januari 2016

Varifrån kommer idéerna till dina böcker? Inspirationen? Lusten att skriva?


Olle Olsson Hagalund på Sven-Harrys Konstmuseum

Paul Klee, Moderna Museet
Lägg till bildtext
Varifrån får du dina idéer, var hittar du inspiration? Det är frågor jag ofta får som författare. Det är svårt att besvara vad det är som skapar bilder i mitt huvud som sedan blir berättelser. Vad det är som får en film att spela upp i min skalle, eller vad som får en röst att börja prata till mig.

Min Johannaserie är böcker för tonåringar om att leva och utvecklas, om stökiga föräldrar och om kärlek, om att våga.
 Hemligheter, Man överlever jag lovar, Ensamma på sommarön och Mellan två världar heter böckerna som väl knappt finns att få tag i annat än på bibliotek. Kanske de två sista finns på förlaget Alfabeta.

Där var det en röst i mitt huvud, en ivrig påträngande röst i en dröm som berättade hur hon eldat upp sin pappas alla saker i en tunna på gården. Hon var så arg, flickan som talade i min dröm att jag måste undersöka vad som hänt.
Jag skrev boken, den gavs ut, sen kom rösten tillbaka igen en tidig morgon på en veranda på Ingarö: "Tror ni att ni bara kan stuva ner mig i en flyttkartong hur som helst?" Jag lyssnade och skrev. Ja så började det med Johannaböckerna.
Skulle så gärna vilja sätta ihop de två första böckerna, bearbeta dem språkmässigt och göra en pocket. Tror det skulle bli bra, men förlaget vill inte.
Blir jag rik en dag ger jag ut den själv - men den chansen är nog liten.

Förra veckan var jag på två fantastiskt fina konstutställningar. Jag har berättat litet om Sven-Harrys Konstmuseums magnifika utställning Olle Olsson Hagalund.
Den inspirerade mig mycket.
Likaså gjorde Moderna Museets nya utställning om Klee och Aguéli det. Jag var där på öppen vernissage i fredags kväll, iskallt ute, knökfullt inne och så inspirerande att vandra runt och beskåda de vackra verken.
Jag inspireras sällan av andra författares ord, däremot är tavlor något som jag vill stiga in i, de får igång min fantasi.

6 kommentarer:

maggisvarldgmail.com sa...

Jag samlar intryck…det kan vara människor jag ser, miljöer som verkar intressanta…ofta när jag vaknar tidigt på morgnarna ligger jag och "skriver" långa stycken i huvudet…ibland fastnar de på papperet men lika ofta inte…någonstans inom mig finns historierna sparade och jag tänker…någon gång ska jag samla ihop dem...

Karin Härjegård sa...

Tack för detta, Eva! Det är inspirerande att läsa om hur författare får sina idéer, hur allt rullar igång.

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Margareta snälla ... inte någon gång! NU!! Du skriver så fint, du har så mycket att berätta. Vad väntar du på? Sätt igång och skriv tycker jag :)

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Karin, visst är det spännande att fundera på det. Dessutom är det så olika varje gång, ny bok, ny inspiration!

Jane Morén sa...

Eva, jag som du blir mycket inspirerad av målningar och filmer, fotografier och poesi. Jag hör inte röster när jag skriver. Däremot på liknande sätt målas plötsligt bilder, scener, som filmiska sekvenser upp inför mig och det är de jag skriver ner. Jag tänker på det där med omarbetade pocket, behöver det bli så dyrt egentligen? Kanske behöver det inte vara så stor upplaga, kanske kan trycka allteftersom, print-on-demand? Jag tycker det är jätteroligt att du snart kommer ut med en ny bok, du är så kreativ och får verkligen saker gjorda! Ja modig och envis! Kram!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Tack fina Jane! Vilken härlig kväll vi hade. Vad kan vara mer inspirerande än att dela texter och tankar med varandra?