https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 28 januari 2009

En skandinavisk kväll för Eva


Jag skyndade hem från yogan ikväll för att se den nya danska serien Sommer - jag bara älskar danska teveserier. Bra manus, härliga skådespelare. Det finns så många fina serier jag följt från Danmark och jag förstår inte varför de svenska serierna inte alls håller samma klass? Det finns sådan värme och humor i de här danska serierna. Jag kommer troget att följa bröderna Sommers familjeplikter, konflikter mellan generationerna, sammanhållning och splittring, glädje och sorg i 20 timslånga avsnitt. Plötsligt återser jag en av skådespelarna från Matador, som jag just sett, även i denna serie! Jesper Langberg spelar den unge vänlige Kristen i Matador, han som har en så vacker historia med Elisabeth, om ni minns? Nu spelar han den gamla pappan. Han ska föreställa 65 - men förlåt han ser mer ut som 75-80. 65-åringar i min närhet ser inte ut som min farfar gjorde på ålderns höst, det är en miss!!!

Jag är skandinavisk ikväll. Nu skriver jag lite medan jag lyssnar till min favorit för tillfället - alldeles underbara norska Ane Brun. Hennes röst på skivan Changing of the Seasons bara vibrerar i min själ. Lite ensam, lite vemodig och en aning sorgsen, passar bra till mitt sinnestillstånd just nu.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har precis börjat serien om Tøjhuset. Hela serien finns f.ö. på nätet iofs taskig kvalitet men om du får abstinens och inte har dvd: http://www.dr.dk/Bonanza/Bio/Drama
På samma sajt finns massor av andra danska serier att smygtitta på.
//Elise

Eva Swedenmark sa...

Du har några underbara kvällar att se fram emot, Elise, jag lovar... det är underbart att försjunka i Matador-världen. Jag har just sett hela serien men något lockar mig att börja från början igen, och se den en gång till!
Kristen i serien är Jesper Langborg som nu spelar pappa Sommer i nya serien för övrigt!

Anonym sa...

Jag har också alltid älskat danska TV serier och har heller aldrig förstått varför de svenska inte är lika bra. Är våra manusförfattare sämre? Har vi sämre skådespelare? Jag tror inte det. Jag talade en gång med en dansk kulturperson om detta och hon sade att man satsar väldigt mycket pengar i Danmark för att få fram det bästa. Kan det vara förklaringen igen - alltid dessa pengar. Jag såg förresten den nya svenska serien - "Efter stormen" häromkvällen, trots en del toppskådespelare tyckte jag tyvärr att den var urdålig.

Eva Swedenmark sa...

Jag tror mycket på att danskarna verkligen har satsat på bra manus, det är grunden ändå. Det känns så genomarbetat det som kommer från danskarna.Det finns en ton av vardaglig äkthet som jag tycker om.

Ellen Swedenmark sa...

åååh jag vill ha en ny dansk serie att titta på med dig!
Vad sjukt att se kristen i en annan roll.