måndag 12 januari 2009

Jag skulle aldrig bära hans efternamn


Jag såg Guldbaggegalan och tänkte på en sak - två skickliga kvinnor delade gemensamt ut årets hederspris: Cissi Elwin VD för Filminstitutet och Eva Swartz VD för Natur och Kultur. Välkända under sina namn. Nu presenterades de plötsligt som Eva Swartz -Grimaldi och Cissi Elwin-Frenkel
Jag undrar så om deras män heter så också nu när de gift sig: Salvatore Grimaldi Swartz och Henrik Frenkel Elwin?

Om inte så fattar jag inte varför inte dessa kvinnors egna välkända namn räcker?

Jag skulle aldrig drömma om att gifta mig till ett annat namn.
Aldrig ska jag bära ditt efternamn, sa jag till mitt ex. Helt okej tyckte han för övrigt. Men hans pappa blev sårad.
Extremt onödigt tycker jag det är att byta ut sitt efternamn till någon annans - eller för den delen att lägga till ett namn, bara en massa mer bokstäver att skriva eller måste man manifestera tillhörighet, finns inte gemenskapen ändå? Jag kanske har missat något?
För övrigt hade Cissi Elwin galans snyggaste klänning!

5 kommentarer:

Anonym sa...

men var inte orolig mammalutt, jag ska aldrig byta ut Swedenmark mot något!!! och ska jag lägga till någons namn ska han lägga till mitt, självklart!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Eller hur!!! Du är klok du.

Anonym sa...

Håller med - det är en konstig vana sedan den tid kvinnans egen identitet upphörde i och med giftermålet... men idag?

Anonym sa...

Här är en med ett nytt mellannamn, som det rent tekniskt handlar om i mitt fall, som gärna ger sin syn på saken. Jag ville inte byta mitt namn när jag gifte mig. Tror inte frågan var uppe till diskussion ens. Vi har båda "unika" efternamn som vi är förtjusta i. Min man ville dock gärna att jag skulle ha hans namn också. För mig var det inte något som kändes laddat och om det betyder något för honom, så varför inte? Jag är tämligen säker på att han inte ser på mig som sin ägodel för att jag har hans efternamn som mellannamn... Som barn ville jag förresten gärna att mina föräldrar skulle ha samma efternamn. Fast då var det mer ovanligt med olika efternamn så det kan ju ha spelat in. Hälsningar Sara Önegård Swedenmark

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Okej för ett mellannamn - helst om båda heter lika då!:) Men när gamla vänner byter ut sitt efternamn när de gifter sig blir det knepigare. Hur hittar man gamla kompisar som helt släppt sina efternamn? Och vad krångligt det blir när man ev skiljer sig.
Men det här är som en naturlag för många - när man vänder på steken och frågar om killarna ska byta ut sina efternamn är det inte lika självklart! Snarare hotfullt har jag märkt ibland!