https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 12 januari 2009

Mer om sagans kraftDet fanns inget bättre när jag var liten än stunderna då pappa kopplade av från jobbstress, drog på sig sina bruna manchesterbyxor som vi kallade "klängbyxorna", lekte med oss och sedan hittade på vilda galna fantasifulla sagor om Lata Lasse ett troll och jätten Gluff-Gluff. Inga böcker kunde konkurrera med pappas sagor, kanske för att han och vi barn var så totalt närvarande i de hemska spännande berättelserna som alltid slutade väl. Han kunde berätta!
Samma med mina barn, under våra långa bilturer på somrarna berättade jag gärna historier om alla vilda farliga häxor som fanns i de länder där vi var, häxan Malla i Saint-Malo, häxan Themla i London. Det var inga politiskt korrekta anpassade häxor utan ganska galna typer och barnen älskade att höra om dem. Ingen av mina barns alla böcker var så älskad som en sagobok med bilder med gamla folksagor. Så fram för sagor, de ger den egna fantasin luft.
PS På bilden - en häxa som hört många sagor i sin barndom!

3 kommentarer:

H C Barregren sa...

Helt rätt! Vår värld behöver fler sagor. Det känns skönt att veta att det inte bara är jag: http://bums.nu/2651

Eva Swedenmark sa...

Så fint du skriver om sagor på din sida, jag måste få citera: "Jag älskar sagor för att de rymmer allt som det mänskliga hjärtat kan rymma: liv, död, kärlek, vänskap."
Klart vi ska fortsätta läsa - och för den delen också skriva - sagor!

Anonym sa...

ååååååhh Malla! Jag vill höra mer om henne mamma!