https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 3 februari 2009

Varför fascineras jag av Tyra i Top Model?


Förlåt om jag inte är politiskt korrekt - nu heller. Men ikväll tänker jag titta på Top Model. Jag vill fråga er på bloggen: Varför gör jag det? Det är ju egentligen ett sjukt program, utseendefixerat, en kvinnosyn som är onämnbar, en slags uppfostran av tjejerna i ett vidrigt auktoritärt beteendemönster. Håll käft, var söt - verkar vara regeln.
Men ändå tittar jag. Inte bara jag. Förra veckan hörde jag Annika Lantz meddela att Top Model missar hon inte. Jag har många kompisar som smygtittar.
En tanke jag fick är att det är Tyra som drar - hon är den vackra häxan, både ond och god. Tyra, the witch-bitch. Hon är en stark kvinna med massor av makt i motsats till deltagarna och de flesta av oss som tittar. Hon sträcker ut sitt spö och förvandlar flickor till prinsessor från att ha varit askungar och skickar lika obönhörligt ut flickor i mörkret igen: "Den jag inte ropar upp måste omedelbart packa sin väska och åka hem!"
Ja kära nån vad är detta? Hjälp mig - vad är det i Top Model som har en sån dragning på mig? Vad tror ni om Tyra som förkroppsligande av den allsmäktiga häxan, den ultimata kvinnliga bitchen?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Eva!

Jag har också tittat på Top Model, skulle gärna se mera men jag brukar inte hinna / glömma (lägger barnen vid den tiden). Så jag har sett några avsnitt men inte alla.

Jag gillar Tyra Banks (för det mesta), även om jag inte alls är övertygad om att brösten är äkta, som hon hävdar. Whatever. Mitt intryck är att tjejerna hårddrillas för att klara sig i en ganska tuff bransch, där de alldeles säkert kommer att möta både förolämpningar och påhopp. Så om de inte klarar de första varvet i teveserien, kommer de nog inte att klara det senare heller.

Sen är det nog ett tufft yrke att vara modell - och knappast lönsamt för de flesta. Har just läst en svensk avhandling om modeller förresten.

Sen redigeras förmodligen inslagen så att tjejerna får representera olika typer, med få, tydliga karaktärsdrag - stereotyper kanske, vet inte. Bättre teve, antar jag.

Kram
Erika

Anonym sa...

Jag tittar också ibland på Top Model, det finns så många nu från olika länder men den värsta är nog den amerikanska!
Varför förstår inte tjejerna som deltar att utan dem skulle det inte bli något program eller finnas några modeller alls att förnedra. Varför kan inte en enda av tjejerna be Tyra eller någon annan i juryn dra åt helvete! Gud vad det skulle sitta fint! Snacka om bitch! Nina

Anonym sa...

Glöm det där med Tyra!
Anledningen till att så många kvinnor tittar på Top Model är att innerst inne finns en dröm om att vara vacker, långbent och strålande på bild. En stunds verklighetsflykt och längtan helt enkelt. Inget fel med det heller!

Maria Herngren sa...

Hej Eva!
INGEN ANING – mer än att vi alla är sååå "indoktrinerade" med vad man som kvinna ska längta efter och vad som uppmuntras överallt och av de flesta från vaggan till graven, att det går in i våra egna hjärtan (vi är inga enskilda öar/individer utan sammanlänkade med andra, med vår tid, med de ideal som råder även när vi stångas emot dem). Ändå tittar jag inte! Skulle aldrig komma på tanken. Kanske av hundra olika anledningar - som att man inte borde, inte hinner, att det är fånigt osv men mest av allt för att det inte intresserar mig ett endaste dyft. Men så växte jag ju upp med massa pojkar, ville av hela mitt hjärta vara en pojke själv under min barndom, och även om jag som vuxen har förlikat mig med att jag är kvinna och trivs rätt bra med det så skulle jag utan att tveka välja att bli man om jag fick födas på nytt. Inte för att jag vill vara man, utan för att som man kan man fortfarande få vara mest könsneutral inbillar jag mig.

Anonym sa...

jag tittar för att det är så fascinerande hur dessa ofta bleka tjejer plötsligt förvandlas på bild - till några andra. jo visst, idealen är unkna, och jag skulle personligen inte alls vilja se ut som dom. men det är något med förvandlingen...sminket.. kläderna.. och bilderna som inte har ngt att göra med verkligheten

Eva Swedenmark sa...

Hej - tack för era kommentarer!
Erika: Spännande med avhandlingen - den vill jag veta mer om. Kanske på juntan???

Nina: Jo man längtar efter att nån ska säga ifrån - och vet att om de gör det så åker de ut direkt. Därför står de i stället och skriker på det där sättet som gör mig galen!

Anonym 1 - det är för enkelt att man tittar för att man vill se vackrare ut, tror jag, jag menar skönhetstävlingar är jag noll intresserad av - eller?

Därför tror jag Anonym 2 är inne på något: Sagotemat, hur någon som ser ganska oansenlig ut kan förvandlas, blir strålande vacker med hjälp av den goda häxans alla medarbetare.

Och under det ligger den gamla vanliga insikten som trummas in i oss från det vi är små: Lilla gumman, du duger inte som du är!!!

Ändå kommer jag att titta i morgon igen, men det är ju kul att fundera på varför! Kram alla!

Ylva sa...

Hej Eva, nu har jag hittat hit igen, är mkt nyfiken på det där om Aspudden, men har inte hafttid att läsa det än, så jag återkommer, var bara tvungen att läsa dit Top Model- inlägg.
Jag ser en hel del sådan där konstiga program, det började med IKEAs kataloger, där de visade hur fula rummen var först för att sedan visa upp hur fantastiskt fina de blev sedan när IKEA hade varit där och ordnat. Sedan kom alla inredningsprogram, Gröna Rum, och värre än Top Model var Extreme Makeover, och ve och fasa "Svanen".
Min analys blev att jag facinerades över själva förvandlingen. Den från tjocka puppa till fjäril. Det var som ett mirakel; hur kunde detta ske, vad hade de gjort, tänkt att det är möjligt.
Top Model är också mode. Mode är inte bara skit. Det är kreativt, kul och spännande. De kvinnliga designerna på Stockholms modemässa har vi j inga som helst problem med, eller hur? Men visst är det trist med dessa unga tjejer som går i högklackat och hela tiden ska bära tajt, för att visa upp sig.
De längtra efter bekräftelse, de borde söka den på annat sätt.
/Ylva

Eva Swedenmark sa...

Ylva, Maria! Vi som skriver böcker för och om ungdomar, visst är det här en värld vi måste försöka förstå!
Kram!
Eva