https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 13 mars 2009

Döttrarna är mina stötdämpare

Roligt att kloka Elsie Johansson vann Sveriges Radios Romanpris. Det är intressant att lyssna till juryns diskussioner. Ikväll var det utfrågning av vinnaren. Elsie fick många frågor om hur hon arbetar. Hennes skenbart enkla stil kan förvilla, det ligger mycket mer arbete bakom enkelheten än många förstår. Hon skrattade och sa att en kvinna upprört sagt henne: "Det var väl inte så märkvärdigt. Det kunde jag ha skrivit själv." Elsie var klok nog att ta det som en komplimang, kvinnan hade tagit in texten, gjort den till sin.
Jag får ibland liknande kommentarer på ungdomsböcker . Avfärdande kommentarer som att det var väl lite enkelt, som om en tonåring skrivit det. Och det är ju en fiktiv tonåring som berättar i Johannaböckerna.
Det är ett speciellt kapitel, recensioner och omdömen. Mer om det en annan gång.

Man får ta in kritiken i små portioner för det är klart man måste lyssna om det inte är direkt illvilligt skrivet, vilket händer ibland. En avfärdande nonchalant skriven recension är som ett slag i magen. Det gör ont, man tappar andan, inte bara det, man tappar lust och energi. Jag låter numera döttrarna läsa först, de får vara mina stötdämpare.

4 kommentarer:

Eva Hillén Ahlström sa...

Jag väntar på att Emma Vall skall komma med fler romaner om Amanda Rönn. Måste jag beväpna mig med ytterligare tålamod? :)Jag vägrar att se "Slutpunkten" som punkt.

Eva

Eva Swedenmark sa...

Eva! Jag skulle älska att skriva mer om Amanda, men det är mycket som ska stämma i livet. Du har väl sett att det inte finns någon slutpunkt efter sista ordet i Slutpunkten ...

Annika sa...

Eva, jag måste läsa dig! Vilken ska bli min jungfrubok tycker du?

Eva Swedenmark sa...

Svårt att veta Annika! Men kanske skulle du gilla Annica Wennströms och min bärserie: Smultron och svek, Vinbär och vemod, Hallon och hat, Lingon och lust (som snart utkommer). En folkhemsserie skulle jag kunna kalla den.
Mina barn skulle säga ungdomsböckerna om Johanna: Hemligheter, Man överlever jag lovar, Ensamma på sommarön, Mellan två världar (kommer snart).
Jag tycker själv om ungdomsboken Frusna ögonblick, ligger nära mig.
Sedan tror jag du skulle gilla att titta i faktaboken "Folkbildningens femtiotal".
Kul att du vill läsa!