torsdag 3 december 2015

Den lille prinsen: Läs den, köp den, älska den, sprid denIbland funderar jag på vilka böcker jag älskar och vill sprida till hela världen för att de är vackra, kloka, fyllda av eviga sanningar, samtidigt lättlästa och alldeles underbara.
Ja vad säger ni?
Det blir inte så många men en som definitivt är med på topplistan är min älskade Den lille prinsen, Le petit prince av Antoine de Saint-Exupéry(Modernista, översättning Nova Gullberg Zetterstrand och Henrik Petersen)

Först, för länge sedan, hade jag den i en totalt underbar inspelning på en LP. Det var Gérard Philippe som läste på den ljuvligaste franska med sin speciella röst.
Vill höra den igen.
Men nu finns ju också den magiska boken som passar alla från 5-100 i en fin nyöversättning på Modernista förlag.
Har du inte läst, köp den, läs och bli lycklig.

Den är såld i 140 miljoner exemplar och översatt till 260 språk, det är inte bara jag som älskar den!

Den ensamme flygaren störtar i öknen och hör plötsligt mitt i ingenstans en liten röst som ber honom: "Rita ett får åt mig." "Dessine-moi un mouton."
Det är den lille prinsen, han som älskar en ros, men som nu gett sig av från sin planet och hamnat på jorden. Han iakttar människornas märkliga beteende, så träffsäkert, lär sig av en räv vad vänskap är. Och inser att kärleken han har till sin ros gör den alldeles unik.

"Det är bara med hjärtat du verkligen kan se"

Ja hur ska man kunna göra denna filosofiska, vackra kloka bok rättvisa på några rader.
Jag säger bara: Läs den! Köp den! Sprid den! Älska den!

10 kommentarer:

Enn Kokk sa...

Jag har den, fast i en tidigare svensk upplaga, utgiven av Rabén & Sjögren 1997.

Det finns ett ganska stort bestånd av barnböcker - de bästa i sitt slag - i våra bokhyllor. De flesta av dem har jag genom åren först köpt till barn och barnbarn, men när barnen och deras bokhyllor försvann, började jag komplettera vårt eget bibliotek också med pärlor ur barn- och ungdomsbokslitteraturen.

Pettas sa...

Jag håller med! En underbar bok!
Jag fick den som gåva av en vän en gång just innan hon gick bort

Eva Swedenmark sa...

Den är väldigt fin den nya upplagan, förlaget har strävat efter att bilderna ska vara så lika originalmanuset som möjligt och det är en fin nyöversättning. Men jag måste leta upp den där inspelningen jag lyssnade på på sextiotalet! Allt gott Enn!

Eva Swedenmark sa...

Så du har en extra anledning att tycka mycket om boken Karin! Det är faktiskt en av de bästa böcker jag vet.

Margareta Wahlén sa...

Nu ska jag avslöja något för dig Eva som kanske gör dig upprörd!! Jag har denna bok med fina illustrationer i min bokhylla men har inte läst den….jag har börjat men inte fortsatt…I Paris för några år sedan hittade jag den i en popup-variant, originaltext men med tredimensionella bilder, och bestämde mig för att nu ska jag läsa den…men boken ligger här fortfarande oläst. Nu tar jag med den till Frankrike när vi far dit över nyår…skam den som ger sig…förstår av din kärleksfulla blogg att denna får jag inte missa!

Eva Swedenmark sa...

Oj Margareta! Du är ju den perfekta läsaren av denna bok! Ge den en chans. Kanske kan du i Frankrike hitta den ljuvliga inspelningen av Le Petit Prince av Gérard Philippe som jag hade på LP? Den vackraste franska! Och ett sånt klokt innehåll. Men det måste läsas stilla med eftertanke. Läs högt för Christer, där i Frankrike!

KaosJenny sa...

Ska bli :-). Kram

Kim M. Kimselius sa...

Älskar den här boken, har den på franska och svenska. Fick den av en god vän när jag började läsa franska. Boken betyder mycket för mig, många minnen och en underbar berättelse.
Kram Kim :-)

Eva Swedenmark sa...

Bra Jenny, jag är säker på att du gillar livspoesin i den!

Eva Swedenmark sa...

Kim, visst är den fin. Så mycket klokskap och kärlek i den tunna boken. Jag gråter alltid över det vackra slutkapitlet.