https://www.instagram.com/evaswedenmark/

måndag 27 april 2009

Böcker ska brinna eller försvinna, sa Harry Kullman

Som ung journalist gjorde jag en intervju för tidningen Vi med författaren Harry Kullman, han som skrev de fina ungdomsromanerna De rödas uppror och Gårdarnas krig bland mycket annat. Det skulle bli en intervju på någon timme men jag blev kvar hela eftermiddagen och stannade på middag med Harry och hans fru - han var så klok och en så rar person. Tyvärr dog han tidigt, redan 1982 mitt i en tennismatch.
Ikväll har jag lyssnat på en minneskväll om honom på Svenska Barnboksinstitutet - en härlig kväll. Lennart Hellsing var hans vän och han berättade fina busiga minnen. Stefan Mählqvist läste inlevelsefullt stycken ur hans böcker, de finns knappt att få tag i längre. Så synd - det är fantastiskt fina skildringar av unga människor och unika Stockholmsskildringar. Där finns vänskap, kärlek, politik, klasskamp och humor. Välskrivna engagerande klassiker.
När Stefan läste ur Hemlig resa från 1953 kände vi alla att den måste ges ut igen. Det handlar om en rik överklasskille från Östermalm som gör en utflykt till livet på Södermalm och det är en beskrivning som håller så väl än idag.
På bilden är Harry porträtterad av Fibben Hald.
Ge ut Stridshästen igen! uppmanade Lena Kjersén Edman - den kanske var otidsenlig för ungdomar en period men idag, med alla rollspel mm, är det en roman för många att läsa och fascineras av - och gråta med för den delen.
"Böcker ska brinna eller försvinna", sa Harry själv. Hans böcker brann, tyvärr försvann de. Dags att återupptäcka och återutge dem!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kusin,

Harry var en fenomenal berättare och Hemlig resa är en höjdare som jag läst många själv och för barnen när de var små. Tyvärr rensas just hans böcker ut från biblioteken och jag kunde själv nyss köpa Gårdarnas krig och Fångarna på Fattigmannagatan för en femma styck.

Tror att jag får ta en till tur från Östermalm!

Kusin Mats

Eva Swedenmark sa...

Det är en skam att sådana klassiker inte finns att få tag i - jag har inte Hemlig resa så den ska jag jaga upp, som tur är finns det ju antikvariat på nätet. Rena guldgruvorna direkt i din brevlåda!
Kram! Eva

Maria Herngren sa...

Ja, de borde ge ut alla igen! Och verkligen skam att biblioteken rensar bort dem.
Måste leta upp Stridshästen och Gårdarnas krig och läsa för Dante också, som jag gjorde för hans bröder.

Eva Swedenmark sa...

Nu är Hemlig resa på väg till mig via post från ett antikvariat.
Lyckos Dante som får höra så bra böcker!

Enn Kokk sa...

Jag har, mycket uppskattande, skrivit om några av Harry Kullmans ungdomsböcker. Du hittar mina texter på min blogg, under Kulturspegeln, Barnböcker, Kullman, Harry.

Eva Swedenmark sa...

Enn du är väl en flitig skrivare och vi verkar tangera samma favoritämnen. Klart du gillar Harry Kullman. Ska bli kul att läsa vad du skrivit om honom på din blogg.