https://www.instagram.com/evaswedenmark/

torsdag 9 april 2009

Kaffet denna välsignade urdryck, men inte med salt i?

Hur kan man vakna så häpnadsväckande pigg när det är svart ute och skärtorsdag? Det kanske var inlägget på författarbloggen jag läste sent igår om Magnus Ljunggrens kaffeutsvävningar i Addis Addeba? Hur han sitter med sin laptop på ett kafé och skriver och dricker denna urdryck som ibland i Etiopien dricks med salt och gärna intas tillsammans med popcorn? Hör här: "Men i sina hem dricker dom kaffet helt annorlunda, nästan en variant på kokkaffe. Först rostar man bönorna över öppen eld i en sorts wokpanna, sedan stöter man dom i en mortel och därefter kokar man bönorna. En del saltar i kaffet, de flesta tar socker, men alla äter det med popcorn till. Prova, det smakar gott och funkar bra till vanligt svenskt kaffe."
Kaffe denna välsignade urdryck, min mamma drack det dygnet runt med en skvätt grädde i. Måste ta mig en kopp så jag kan somna, sa hon helt emot alla regler för att kaffe intas för att man ska bli pigg.
Nu gör jag som mamma och Magnus, tar mig en morgonfika, men utan salt, Magnus!

1 kommentar:

Ellen Swedenmark sa...

ojojoj vilken kaffeoman jag har blivit här pa kontoret! försöker nu satsa pa grönt te mellan varven, eftersom jag har hört att kaffe förvärrar celluliter, inte bra!
:) men gott och mysigt är det...jag tror dock inte att nagot knäcker vara kaffestunder och vart goda hemmakaffe som vi gör. Jag ska försöka lura ut tosh till landet i sommar, men det blir nog svart att fa ihop tyvärr. :(