https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 7 april 2009

Nu finns min fjärde bok om Johanna

Nu kommer den fjärde boken om Johanna. Det är en serie jag skriver då och då, fyra böcker har kommit hittills. Det är inget jag planerat. Jag skrev första boken, Hemligheter för att själv försöka sätta ord på svåra saker i mitt liv. Jag trodde aldrig jag skulle skriva en andra bok. Men det är nästan magi. Johannas röst börjar tala i mitt huvud och jag skriver det hon berättar. Man överlever jag lovar är den andra boken. Ingen mer sen, tänkte jag, men jo: Ensamma på sommarön blev till. Nu är det slut i alla fall, nu har hon Johanna tystnat, trodde jag.
Men en tidig solig morgon hos några vänner på landet kunde jag inte sova. Johanna talade till mig igen. "Ni ska inte tro att jag är ett kolli som kan packas ner i en flyttlåda!" fräste hon. Och jag skrev på papperslappar jag hittade, skrev som en galning tills mina kompisar vaknade. Det blev Mellan två världar. Nu ser jag en linje i böckerna, jag är inte en litteraturvetare, jag ser det inte förrän nu. Men i första boken var Johanna ensam och övergiven hennes föräldrar var upptagna av sina liv. De reste iväg. Nu i fjärde boken märker jag att Johanna tagit tag i sitt liv, det kanske är hon som reser – vem vet, den som läser får se.
Det är en bok för yngre tonåringar, säger förlaget.
Jag vet bara att boken uppstår i mitt huvud för att jag "hör" Johannas röst och jag skriver för att jag vill veta vad det är hon berättar, för mig.
Det är roligt och hemskt och fruktansvärt stressigt när en ny bok kommer. Jag vågade inte ens röra den igår. Om ett tag kanske jag tittar i den.

4 kommentarer:

ylva sa...

Satan vilket snyggt omslag! GRATTIS Eva, den är säkert skitbra också!
Puss i vårsolen!
Ylva
Har du tagit ned den där julgirlangen från balkongen än?

Eva Swedenmark sa...

Tack Ylva! Och ja, jag gillar Lisa Zachrissons omslag, hon är jätteduktig.
Snart är balkongen underbart vårstädad, dags att fira det då med rosé - jag återkommer!
Kram i vårsolen

Anonym sa...

Åh vad bra och grattis!

Annika sa...

Så roligt Eva, du måste känna dig jätte stolt! Tror att den skulle passa makens 14-åriga dotter.