tisdag 14 april 2009

Sara och jag pratar om haremsbyxor, vad tycker ni?


Den indiska punjabdressen är det vackraste jag vet. En lång tunika, en långlång sjal, byxor i haremsmodell, antingen med pösiga vida ben eller också haremsstuk men smala långa ben, det är mera modernt. Oftast är det så att sjalen och byxorna matchar varandra i vackra färger. Jag kan bara sitta och titta i Indien på alla de otroliga dressarna i vackra färger kvinnorna har och jag blir färgberusad när jag är där och frossar i färger och tyger. Nu har jag en liten brevväxling med Sara om haremsbyxor /läs gärna!/ Bara byxorna och tröja är inte vackert, men hela dressen, ja då känner ja mig som en sagoprinsessa. Titta på Manjula tv, så praktiskt och vackert, och Moushumi på småbildeerna! Högst upp ett gäng skolflickor på museibesök i södra Indien någonstans. Min vän Sandhya (th) från Chennai har så vackra dressar och ibland sari, men sari, det vågar jag mig inte på.

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Så vackert! Och så praktiskt.

Eva Swedenmark sa...

Ja eller hur! Man får plats med sin kropp! Ingenting sitter åt. Och färgerna och tygerna är så vackra och mönstren så många.

Anonym sa...

Haremsbyxor var högsta mode bland mannekängerna i Paris för några år sedan. Alltså de med smala ben och vidd över rumpan. Snygga på, och dessutom bekväma!

Gärna med turban till – i råsiden!!!

För några år sedan fanns en affär på Sveavägen som sålde sari och undersköna sagotyger. Minns du den Eva? Jag blev tvungen att ta omvägar för att inte ruinera mig...

Ulla L.

Eva Swedenmark sa...

Finns det motsvarande vackra kläder i Turkiet, Ulla, undrar jag???

Anonym sa...

Ja, mina egna haremsbyxor kommer i alla fall därifrån.

De vackraste av siden användes i Topkapis Harem och de i enklare i svart bomull används än i dag ute i vissa byar. Praktiskt på fälten och när gubbarna tar sig fram på sina åsnor!

I städerna klär man sig sig förstås lika västerländskt och globalt utslätat som överallt annars. U/

Eva Swedenmark sa...

Det är ju häftigt med Indien på så vis. Massor av kvinnor i traditionella vackra kläder. Ingen massproduktion utan alla ser olika ut. Men jag har sett i Vietnam t ex hur allt färre kvinnor har traditinella vackra ansai och i stllet anammar det likriktade västerländska modet.