https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 22 maj 2009

Självhjälp för själ och kök - tips efterlyses

Självhjälpsböcker för liv och själ blir allt fler, berättar man i teve-nyheterna. Böcker typ Arbeta mindre få mer gjort, Stressa mindre få mer tid att leva och så vidare. Jag läser en och annan sådan bok och kan tycka det är uppiggande, men mycket är ganska ytligt, lite snabbmat för själen. Jag inser att jag läser dem som jag läser kokböcker. Bläddrar lite igenkännade, ser på något som verkar inspirerande. Suckar över en viss form av hurtighet. Men ofta gör jag på mitt sätt. Tar en knippa krydda här och en annan smaktillsats där. Men det viktiga är att böckerna - om det nu är självhjälp eller mat - fungerar som inspiration och inte som något man slaviskt ska följa. Ingen snabbmat, ingen snabbfix av livet.
Ska grubbla idag på vilka av de självhjälpsböcker jag läst som betyder något för mig mer än som blädderböcker. Samma gäller kokböcker - ska tänka på det också. Och blir glad för tips på favoritkokböcker och favorit-självjhjälpsböcker?

5 kommentarer:

Annika sa...

Tyvärr, jag läser aldrig självhjälpsböcker och köper inga kokböcker heller! "Annas mat" och "Det provencalska köket" av Mireille Johnston (utan en enda bild, bara textbeskrivningar som får snålvattnet att rinna!)är mina enda, vältummade exemplar av kokböcker.

Eva Swedenmark sa...

Det finns inget bättre än Annas mat. det är de böcker jag alltid återvänder till, de är så lustfyllda.Åh om hon kunde skriva i DN igen! Vi är många som skulle älska det tror jag.jag rensade bort en hel hyllmeter kokböcker förra året. Anna kommer alltid att finnas kvar.

När det gäller självhjälp är jag nog lite för cynisk. Känns oftast som hopkok på det man redan vet.Kanske det som fungerar som föreläsningar blir platt i skriven form?

Evas blogg sa...

Av kokböcker är det "Annas mat" och Rosendahls trädgårds kok/bakbok" jag gillar mest. Självhjälpsböcker är jag nästan allergisk mot.

Anonym sa...

Annas mat är också en kokbok jag mest återvänder till, men även Carl Butler och Tinas kokbok, men Fit for Life är nog min favorit. Men det är ett tag sedan jag lagade mat ordentligt, det är ju fysiskt krävande, häller på att träna och längtar efter att t ex laga Butlers lammgryta som är en pärla.
Böcker som jag ständigt återkommit till sedan många år är Rollo May Modet att skapa och Kärlek och vilja.
Hans bok Ångest och även Frihet och Öde bläddrar jag ibland i. Däremot Anna Kåver Att leva ett liv inte vinna ett krig känner jag mig färdig med.
Men någon roman har lag inte läst om nu på gamla dar.
Nä, Rollo My är nog min husgud, och så förstås Dalai Lama och hans böcker om Lycka.

Eva Swedenmark sa...

Dalai Lama gör mig lycklig när jag läser honom, hans fridfullhet är smittsam.
På mitt bord just nu ligger "Lyckan, kärleken och meningen med livet" av Elizabeth Gilbert som verkar lite kul! Återkommer om den.