https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 26 september 2009

En oförglömlig kväll på fartyget Götheborg

Efter en låg dag en höjdarkväll. Mitt förlag Opal bemödar sig om att ge sina medarbetare upplevelser på Bokmässan. Väl valda restauranger med god mat - men ikväll slog de egna rekord. Förlagets anställda plus vi författare och illustratörer var bjudna på middag på segelfartyget Götheborg som ligger i hamn i Göteborg. Ledda av en jungman som själv seglat med skeppet till Kina fick vi klättra upp och ner i det magnifika skeppet och se allt, från kaptensbygga till sovkojer - det är kö för att få bli jungman på Götheborg och antagningen är kvoterad, hälften kvinnor hälften män.
När vi besett hela fartyget och klättrat i väldigt branta lejdare var det dags för kaptensmiddag - och vid varje plats låg ett ex av den fina bok Opal gett om om just detta skepps historia, Långa resan en berättelse om en ostindienfarare skriven av Mats Wahl och Sven Nordqvist och med Svens noggranna fina illustationer. Boken skildrar en resa med ostindienfararen Götheborg till Kanton i Kina år 1742.
I den första delen av boken berättar Mats Wahl hur två pojkar smyger sig ombord på skeppet.
Andra delen av boken är en faktadel skriven av Sven Nordqvist. Här berättas om om resan, fartygen, livet ombord, vad man köpte. Båda delarna är rikt illustrerade av Sven Nordqvist, dessutom med bilder hämtade från olika museer runt om i Sverige.Vi bläddrade i boken medan vi hörde Sven berätta om vilket detektivarbete det var att få fram detaljer om skeppet.
Det var en alldles oförglömlig kväll och nu ska jag ligga i min fina hotellsäng och läsa denna förnämliga bok i stället för att gå till Park och vimla och bli fullständigt alienerad igen. Här, efter denna kväll, är jag alldeles i kontakt med mig själv igen.
Och jo - den rolige unge jungman som visade oss runt hade blivit så fascinerad av båten just efter att själv ha läst just Svens bok Götheborg! Är inte det en söt historia!

3 kommentarer:

Petra sa...

Om du är på mässan imorgon, kan du inte komma förbi B07:60 och säga hej....eller var hittar jag dig?

Annika sa...

Vilken härlig och annorlunda kväll. Och så klokt av dig att välja bort minglet efteråt. Från vilken ålder lämpa sig boken tycker du?

Evas värld sa...

Hej Petra! Det var riktigt kul att ses!

Annika! På Opal säger de från 8-9 år men jag tror man kan vara betydliigt äldre okså och få behållnng av den, mycket beror ju på båtintresse, fin är den i alla fall.