https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 8 september 2009

Mumin tröst mot mörkret

För några år sedan konstaterade en läkare att jag led av en slags årstidsbetingad mörkerdepression, den yttrade sig i att jag blev trött när det blev mörkt och att jag dessutom blev godisssugen. Diagnosen berättigade mig till rätten att i två veckor sitta i ljuslampans sken i ett vitt rum, iförd en vit kåpa i två timmar varje morgon. Jag kan säga att det berättigade läkaren att ta ut en massa pengar efter de lättvindiga diagnoserna han ställde.
Det satt andra människor där också och tack och lov var det förbjudet att prata för annars hade det blivit sjukdomssnack, tendenserna fanns, men då kunde man vänligt hänvisa till tystnadsregeln. Man skulle inte läsa heller för man skulle inte titta ner utan ta in ljuset. I stället lyssnade jag på en radda Muminböcker i mina hörlurar - åh vad jag älskar Mumin och vad härligt det var att höra en långsam uppläsning eftersom jag alltid läser för fort. Mumin är alltid en tröst mot mörker.
Var ljusterapin bra då? Ja jag tycker det, det var som att bada i ljus och jag kände mig pigg. Jag vet att vännen Maria nu snart tar fram sin ljuslampa. Kanske borde skaffa en?
Snart öppnar nog också Iglo Ljuskafé vid Hornstull.

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ljuscafé lät inte dumt. Jag har samma problem jag också, vintermörkret tar all min energi. Det är en jobbig tid.

Evas värld sa...

http://www.iglo.se - får du besöka när du kommer till Stockholm. Eller kanske starta ett för skrivare och mörkerskygga i Östersund?

Victor Estby sa...

"Mumin mot mörkret" kanske kunde vara en av ordinationerna hos en bokdoktor. Man blir inte bara klok av en bok. Som du skriver Eva: Man mår bra av den också. I bästa fall. Jag är också förtjust i Mumin. Även om jag till viss del också gillar mörker.

Maria Björkman sa...

Ett sätt att klara av den mörkare årstiden är också att skaffa en gryningslampa att vakna till. Det är det bästa köp jag har gjort på flera år. Dyr, javisst, men värd varenda krona.

Om jag vill vakna klockan 06:00, så börjar den lysa svagt en halvtimme innan, ljuset stegras sakta fram till utsatt tid, då rummet badar i något som är snarlikt dagsljus.

Det hjälper mig att vakna mjukt och vänligt under den mörkaste årstiden.

Evas värld sa...

Det ser ut som om jag behöver både en ljuslampa och en gryningslampa - jag har tittat på de lamporna Maria, det verkar bra!

Pia sa...

Mumin är en lisa för själen... hos honom och hans gelikar hittar man alltid något som passar varje sinnesstämning - och så är han sådär härligt finländskt vemodig.

Vad gryningslampan beträffar så låter det som en strålande idé... har aldrig hört talas om en sådan!