https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 4 oktober 2009

Det finns inga vackrare kläder än de indiska
Bildtext: Vi ska på fest i Mangalore, Zac O´Yeah vår färdledare välsignar mötet mellan indiska och svenska författare. Bilden under visar indiska kvinnor som badar i solnedgången i Kerala. Längst ner en bukett indiska kvinnor .

Jag älskar indiska kläder, det finns i mitt tycke inga vackrare klädesplagg än sari eller punjabdress eller salwar kameez som den också kallas. Sari, det är 6-10 meter tyg utan ett enda stygn som man sveper omkring sig. Salwar är en lång tunika, byxor och sjal. Man går in i en butik där travar av tyger ligger, sitter bekvämt på en stol och pekar och så får man framför sig olika kombinationer. Byxa och sjal kanske stämmer överens medan tunikan har ett avvikande mönster men allt matchar. Man blir ögonberusad av de vackra lysande färgerna och av de fina tygerna. Jag beställde fyra dressar direkt i Bangalore och jag använder dem och älskar dem.
Ikväll var det ett härligt program i TV2 om indiska kläder. Gandhi krävde på sin tid att indierna skulle använda sin egen bomull och bränna de brittiska kläderna. Nu har mycket av västerländskt mode återvänt , många framför allt män är lika tråkiga här som där i kostym skjorta och slips i städerna. Men man ser också män i vackra långa bomullsskjortor eller dohti, männens motsvarighet till sari, ett långt tygstycke utan stygn som man sveper om sig.

6 kommentarer:

Evas blogg sa...

Jag såg en del av det programmet och fascinerades över de vackra kläderna.

Evas värld sa...

Eva du skulle älska kläderna, de är så vackra och samtidigt så praktiska - ja alltå inte sarin men Punjabdressen. Du som gillar färger skulle bli färgberusad som jag!

Maria Björkman sa...

Just nu när jag läser det här, sitter jag i Bosses "indiska pyjamas" som han fick när han fyllde 50 och vi var i Indien. En lång, skön bomullstunika, som jag brukar gå och skrota i här hemma. När vi var där köpte vi en oerhört vacker sari åt mig, och jag fick en grundkurs i hur man virar den på sig. Tror du jag kom ihåg nånting när jag kom hem? Nix. Efter att tyget legat några år, medan jag hoppades på att kunskapen plötsligt skulle komma tillbaka (den gjorde aldrig det, konstigt nog), så tog jag fram det och lät sy en vacker klänning av det i stället.

Evas värld sa...

Maria! Sari har jag aldrig klarat av. Jag är förresten fascinerad av hur man sveper in sig i så mycket tyg men glatt lämnar midja och knubbigt mellangärde bart! Men sarin kan man ha till vacker klänning eller som jag till gardiner!

saree sa...

Hello,

I got a very useful and nice information with your lens. Thank you so much for sharing such type of nice information.


Click on this keyword Sherwani for getting more information about shopping.

Evas värld sa...

Tack Saree! Lova att höra av dig när man kan börja köpa era kläder i nätbutiken!