https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 4 oktober 2009

Läsning som lust

Bokhora har släppt Album - som jag ännu inte läst men såklart ska läsa. En debatt om hur man skriver om böcker har blossat upp på nätet och den är uppfriskande. Jag gillar verkligen Lisa Förare Winbladhs kloka inlägg - läs här

Vad glad jag är över mångfalden av bokälskande röster på bloggarna, inte minst Bokhora eller En annan sida, Lyrans noblesser, alla dessa positiva tips, alla dessa spontana härliga ärliga texter som vittnar om upplevelser av bra läsning. Mångfalden av röster också - det är snålt med utrymme på tidningarnas kultursidor och nog sjutton trampar recensenterna i varandras fotspår och skriver likartat om samma böcker alltför ofta. Bra litteraturkritik behövs såklart, men kritiken som den är idag tål i sanning att diskuteras. Man behöver vädra i de ofta dammiga recensionsrummen, släppa in nytt. Som man gör på bloggarna. Påminna sig även det inte dagsaktuella, det som gett läsupplevelser och som man kan komma tillbaka till - som många bloggare gör.

Jag har aldrig fått så många inspirerande lästips som sedan jag började blogga, det finns en vildvuxen rikedom i tipsen som är härlig. Och det är på bloggarna jag först läser om till exempel Igelkottens elegans, /La Bibliofille/ min just nu stora läsupplevelse. Bloggarna är verkligen litteraturens härliga vardagsrum med plats för många, dörrar som öppnas, många röster, skratt och diskussioner och en tillåtande atmosfär medan mycket av det jag läser av de stora tidningarnas litteraturkritik är så gnidigt ogeneröst och ängsligt sneglande, finrumsläsning liksom. Ibland är det trots min läsvana riktigt svårt att begripa sig på vad vissa recensenter skriver - och vilka de skriver för. Utrymmet är dessutom så förtvivlat snålt - se den styvmoderliga behandling barn- och ungdomslitteratur får till exempel.

8 kommentarer:

Annika sa...

Instämmer helt! Det finns verkligen en stor läslust där ute som är väl värd att uppmärksamma. Även jag ska glutta på Album.

Evas värld sa...

Album och Flter! Vi har en del att läsa. Jag köpte förresten Kiffe kiffe demain på mässan - den är riktigt kul och intressant att läsa.

Eva sa...

Tack för tipset om Lisa Förare. En befriande artikel, och så klok. Älskade Kiffe, kiffe är del 2 lika bra?

Annika sa...

Vadå Kiffe kiffe? Har jag missat nå't?

Evas värld sa...

Du vet nog, Faïza Guènes bok om livet i en Parisförort, "Kiffe kiffe demain", skriven med en otrolig energi och ett vibrerande språk. Jag har lyssnat på henne på BoB men inte läst boken förrän nu och den är jättebra.
« L'avenir ça nous inquiète mais ça devrait pas, parce que si ça se trouve, on en a même pas. »

Eva, jag har inte läst Du rêve pour les oufs - för övrigt undrar jag vad "les oufs" är?

Evas värld sa...

Annika och Eva: Nu har jag forskat: oufs är verlangue för fous .... kul eller hur. Men verlangue är överkurs om man inte bor i Frankrike tror jag, jag skulle bli bortsnackad på en gång1

Maria Björkman sa...

Eva och Annika - om ni nån gång ledsnar på mig och vill att jag ska ägna mig åt annat än att hänga här, då ska ni börja skriva på franska till varandra. Jag snappar kanske vart tredje ord, så jag kommer att ledsna snabbt!

Det där med mycket att läsa - ibland tycker jag att jag inte hinner läsa böcker för att det är så mycket tidningar och tidskrifter man också "borde" (vill) plöja.

Tala om lyxproblem.

Evas värld sa...

Förlåt Maria, det blev en liten franskorgie där!

Jag har just kommit in i en positiv läsperiod igen, men just nu läser jag färre tidskrifter, man får gå på sin känsla och lust och inte ha dåligt samvete helt enkelt! Njuta av det man faktiskt hinner och strunta i att man inte hinner allt.