https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 28 oktober 2009

Idag besökte jag Chammuseet i Da NangShiva och Sarasvati från det fina museet i Da Nang.

Idag var jag tilbaka på mitt favoritmusuem. Cham Museum i Da Nang. Det är ett enkelt, lite dammigt museum med föremål från Chamkulturen i Vietnam omkring 10-1100-talet. Man känner inflytande från Indien. Gudarna är besläktade. Det är vackra kraftfulla stayer i sten och terracotta och av någon anledning blir jag så glad av detta museum. På min hylla hemma har jag små avbilder av flera av statyerna. Ellen och jag var här 1997.

Första gången jag var här var 1989 och då kändes museeet som helt bortglömt. man hade haft annat att tänka på i Vietnam än att vårda sina konstskatter. Nu arbetar man intensivt runt om i Vietnam med utgrävningar av Chamkulturen, bland annat i My Son där vi varit tidigare. Ja, det var fint. Åker ni förbi Da nang så titta in!

4 kommentarer:

Jenny sa...

Vilka fina statyer! En sån skulle passa bra i mitt lilla hus. Det blir alltfler skäl att åka till Vietnam efter att ha läst dina fina reseskildringar. Du och Ellen kan väl skriva en reseguide ihop vet ja', med temat mor-och-dotter-resa?!

Evas värld sa...

Ja bra idé Jenny! Klart du måste åka hit förresten. Du skulle älska att vara här. Ta med Monica vetja!
Jag tummade på några fler stayer igår, de är så lugna och kraftfulla. men tunga tyvärr!Min väska blir tyngre för var dag. Förstår inte hur det går till! :)

Anonym sa...

Vad roligt det är att läsa om era öden och äventyr i Hoi An. Jag tycker också att statyerna är så fina. Har tänkt många gånger att man skulle fylla en container med fina vackra saker från Vietnam och skeppa hem till Sverige. Kanske om fler går ihop att det skulle funka. Det finns inga resväskor som räcker till för allt fint man vill ta med sig hem.
Kram till er båda från Ulla C

Evas värld sa...

Ulla! Det är för galet att vi inte kunde åka hit samtidigt. Men vi planerar helt enkelt en ny resa ihop tycker jag!Klart vi som älskar det härt landet ska åka hit tillsammans.
Kram!