https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 28 oktober 2009

Vi har ett gäng småsystrar här!

Vi åt kyckling med cashewnötter igår på Mermaid. En liten favoritrestaurang med åtta bord. När vi skulle betala ropade Ellen: "Em!" till servitrisen.
"Så du vet hennes namn?" frågade jag.
"Nej em betyder lillasyster, förklarade Ellen.
Ofta säger man lillasyster till en person som är yngre även om man inte är släkt. Gulligt tycker jag som gillar att man utvidgar familjen. Vi har alltså ett gäng småsystrar här. En medelålders eller äldre kvinna kan man kalla mormor eller farmor, bà! Chi är storasyster
Jag har ju berättar förut att alla ser direkt att jag är Ellens mamma, så de kallar mig mamma också. Fint tycker jag! Alla barn är allas barn och alla flickor är mina systrar.

5 kommentarer:

Pernilla sa...

Språk är spännande! Jag hör genom mina barn, som verkligen lever mitt i mångkulturens Malmö, att "bror och syster" förekommer i andra språk.

Åh, vad du verkar att ha det bra där du är. Underbart att ta del av din vardag.

Granne med potatisodlaren sa...

Familjärt men inte för nära. Det verkar vara lite som när man alltid hälsar innan man går in i en affär. Man är en del av platsen men ändå inte.

Pia sa...

Vad gulligt att alla är "småsystrar"!

I finska språket betyder orden mummi och ukki både mormor/farmor och morfar/farfar, så femininum och maskulinum finns inte. Ordet hän används istället för hon och han.
Enkelt!

Härligt att ta del av Din vardag, Du verkar ha det bra!

Evas värld sa...

Pia: hän var väl ett praktiskt ord. Det kände jag inte till! Mummi och ukki låter riktigt guligt.

Eva: Ja på tal om att hälsa i affärer så tycker jag det är trevligt i Frankrike att alltid hälsa när man stiger in i små affärer och att säga au revoir när man går. Det blir som en bekräftelse på att man ser den medmänniska som arbetar i butiken, hon är inte bara et föremål bland andra, kan tycka att vi slarvar med det i Sverige ibland, fast det kanske är mer i Stockholm än i Luleå!

Pernilla: Tack för att du tittar in! Jo det fina denna gång är att vi just har en slags vardag här i Vietnam.

elin sa...

verkligen gulligt:)