lördag 5 december 2009

Den elaka recensionen är ett sår som inte läks, de goda glömde vi alltför snabbt

Vad lätt det är att komma ihåg kritiska kommentarer och vad svårt det är att minnas berömmet. Det tänkte jag på häromdagen. Man minns elakheterna, det är som sårskorpor man ständigt river i, det vill inte läkas. 
Jag minns hur en recensent med några penndrag avfärdade den andra Amandaboken med att där åts mycket varmkorv, så där nedlåtande stockholmskt sagt om vår bok som vi slitit så mycket med. Jag har aldrig läst om den recensionen av vad han nu hette i DN, men den svider än.
Men! Häromdagen letade vi recensionscitat till Flickan i medaljongen, Emma Valls första bok som vi bestämt oss för att själva återutge eftersom Alfabeta trots alla våra böner inte vill. Vi inspirerades till den av en berättelse som min pappa och jag skrev som sedan blev teater, Emma i Ringbynningen,  och det bygger bland annat på berättelser om min farmors liv. Det är hon som är på bilden.
Vi hittade fantastiska recensioner. Men igen: Det hade vi totalt glömt att vi fått. Det onda mindes vi, det goda hade vi glömt! Vad säger det om oss. Pinsamt eller hur men så mänskligt.

Kolla här några citat som så totalt fallit ur mitt minne om Flickan i medaljongen

”Flickläsning för alla generationer erbjuder Flickan i medaljongen. Författarna  väver samman flick- och kvinnoöden från sekelskiftet 1900 till mitten av 50-talet. De tar upp centrala kvinnofrågor som arbete, frihet, jämlikhet, kärlek och ansvar.”
Kristin Hallberg, SvD


”ett stycke gripande kvinnohistoria som lockar till jämförelse mellan 1950-talet och de två sekelskiftena 1900 och 2000 vad gäller frågor som t.ex. arbete, ansvar och anständighet.”
Lena Kjersén Edman, Btj


”utspelas i två plan: Sundsvall 1957 och Alnön vid sekelskiftet, med antydan om tidsdörrar: sågverksliv, armod och hårt arbete, kärlek och ond bråd död. Sett med kvinnoögon. Spännande och spänstigt.”
Margareta Norlin, Aftonbladet (98.12.11)

6 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Så fina recensioner! Jag blir verkligen sugen att läsa boken.

Amy sa...

Håller med lyran...blir också väldigt sugen på att läsa boken/böckerna. =)
Hoppas ni kan ge ut dem snart....

Annika Estassy sa...

Jag har precis läst ut Cora Sandels tre böcker om Alberte och tyckte mycket om dem. Det verkar som er bok tar upp lite utav samma problematik så jag kommer säkert att tycka om den. Säg till var man kan köpa den!

Granne med potatisodlaren sa...

Vad är det med oss. Jag känner verkligen igen mig. Tre komplimanger och en liten snubba. Allt det snälla och goda försvann. Fel, fel, fel! Er första bok som Emma Vall låter spännande. Mina flickor och jag gillar verkligen de böcker som vi har läst. Jag gillar idéen om att vara tre som skriver. Jag tror att det tillför böckerna något speciellt.

Sofie B-C sa...

Vilken inspiration detta inlägget är just nu -jag gick precis och grunnade på hur man hanterar det här med omdömen. Tack för de kloka tankarna som du delar med dig av!

www.evaswedenmark.blogspot.se sa...

Sofie jag skulle just svara på ditt inlägg om reaktionern på din bok. En grej är ju att man aldrig blir hårdhudad. Ibland tänker jag att det bästa vore att inte läsa recensioner men att naturligtvis prata med vänner om boken. Min bok är ju i så mycket jag så huden är känslig!