https://www.instagram.com/evaswedenmark/

lördag 5 december 2009

När jag julpyntar minns jag min lilla mamma med extra saknad

Jamen, nu har jag i alla fall julpyntat lite eftersom kära släkten kom på middag. Några ljus och stjärnor kom fram ur lådorna, i morgon fortsätter jag. Det doftade underbart julkryddigt när de kom. Saffran, kanel, kardemumma, ingefära. Jag längtade efter en stor currygryta och gjorde en. Doftande av julkryddor, med saffransris till.
Pepparkakorna köpte jag, men de var jättegoda med en röra till av ädelost och crème fraîche. Mamma bakade, pepparkakor, chokladsnittar, bullar. Jag minns min mamma - hur hon städade före jul. Torkade ur alla skåp, bytte gardiner, gjorde fint. Just vid jul, nej förresten vid alla helger, tänker jag mycket på min fina mamma Gulli. Sorgen blir annorlunda, men saknaden finns där. Ni som har era  söta mammor kvar, ta er tid, umgås, prata med dem, lyssna på dem.

3 kommentarer:

Evas blogg sa...

Ja min gamla mamma hon fixar och donar. I år med en sorg inom sig, det är första julen utan pappa. Jag försöker pyssla om henne lite extra. Det låter härligt med doften av currygryta!

Enn Kokk sa...

Jag är uppvuxen i ett hem med ganska traditionella könsroller, men det faktum att det bara fanns pojkar i barnaskaran bidrog nog till att jag, trots att jag var av "fel" kön, ändå drogs in i julstöket.

Jag hjälpte min mamma med dammtorkningen, särskilt i lådor med en massa prylar i - allt måste bli rent till jul!

Och framför allt fick jag delta i att laga estnisk julsylta. Mamma långkokade fläsklägg och kalvkött, och det blev min uppgift att med kniv och gaffel på en stor tallrik tråda upp det här köttet och rensa det från lök-, morots- och pepparrester samt lagerblad. (Jag använder tre sorters hel peppar, krydd-, svart- och vitpeppar, samt salt. Lökar och morötter skalas och skärs i mindre bitar. Ta bara några få lagerblad!)

Den här grova och mycket goda syltan gör jag fortfarande inför varje jul, och den är en julbordsfavorit också för våra barn.

För nyfikna: När allt fläsk- och kalvkött är upptrådat och rensat, silar man av kokspadet. Köttet läggs i botten på fat (i dag använder jag aluminiumformar), och så häller man det avsilade kokspadet över. Sen ska det här svalna och därmed stelna - jag brukar sätta ut formarna (med lock på) på balkongen.

Evas värld sa...

Första julen ensam är svår Eva,din mamma behöver absolut pysslas om!
Enn, din goda hemgjorda sylta låter härlig!