https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 5 januari 2010

Fram för mera sprit!

Det är fascinerande med denna handtvätt. Plötsligt när personalen börjat tvätta händerna är det inga avdelningar som måste stänga i år pga kräksjuka, rapporterar radion. Men hur äckliga har ni varit på våra sjukhus, undrar jag?

Själv har jag spritat mina händer sedan jag var i Indien. Det började med att Ellen var med i en dokumentär inspelad i Indien, ingen i teamet fick magsjuka som annars alla brukar få och det var tack vare handspriten, trodde hon. Så när jag var på författaresa i södra Indien, vi var tio författare som kuskade runt i buss, så körde vi hårt med sprit. Och ingen blev sjuk. Vi hade som en ceremoni före varje måltid att sprita våra händer, jag spritade alltid när massor av människor tagit mig i hand - typ två hela skolklasser som glatt ville hälsa. Sen har jag fortsatt. Jag har nästan aldrig  /peppar peppar/ drabbats av magsjuka i Indien eller Vietnam och jag har numera alltid varit flitig med spriten - på händerna. Och en gammeldansk på kvällen för invärtes bruk vid utrikes resor.
Det visar sig nu att dagisavdelnngar rapporterar ovanligt lite infektioner i år – de har börjat tvätta händerna. Är det inte märkligt! Man vet ju hur viktigt det är med hygien och handtvätt ändå har det uppenbarligen slarvats så med det.
En av de artiklar i mitt liv jag aldrig glömmer är en jag läste som barn i Det Bästa av alla tidningar om doktor Semmelweis /på bilden/ som upptäckte att den fruktansvärda barnsängsfebern kvinnorna drabbades av försvann om läkarna tvättade händerna innan de undersökte kvinnorna /i synnerhet sedan de just obducerat/. Han hånades - men han fick rätt. Jag var bara ett barn när jag läste detta men glömmer det aldrig.

6 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Någon har i tidig ålder sett till att jag alltid går och tvättar händerna när jag kommer hem och när jag ska börja laga mat. Jag känner ett stort behov av att tvätta mina händer när jag har varit i en storstad. Men det är mer praktiskt med sprit. Jobbade som s-biträde i ungdomen då spritades händerna mellan varje patient. Det var ett bra tips du ger för alla som ska resa. Mera sprit verkat mycket klokt.

Annika sa...

Även jag är uppfostrad med att tvätta händerna ofta och alltid, alltid före maten. Märkligt hur saker man lärt sig som barn sitter kvar. Jag fortsätter att tvätta händerna före maten samt drar upp ärmarna innan jag tar tag i besticken!

Jane Morén sa...

Även jag har lärts upp till en ivrig handtvättare och har lärt det vidare. Men idag möter man mycket en annan attityd, typ det är bra med smuts och man härdas och fjantigt tvätta sig före mat, innan man lagar mat, när man kommer hem etc. Tycker suveränt att handtvättning fått en renässans!

Evas värld sa...

Grundlig handtvätt och sprit, det är bra helt enkelt. På dagis har de engångsskydd vid blöjbyte nu och pappershanddukar, barnen tvättar händerna och sjunger hela tiden Blinka lilla stjärna, och vips så försvinner kräksjukan. Ja det är ju bra, hoppas den gamla kunskapen nu får vara kvar.
Och finns det något äckligare på offentliga toaletter än gamla fuktiga handdukar, bläää... jag skulle aldrig torka händerna på dem!

Min nya blogg sa...

Handtvätt är A och O, både privat och på mitt sjukhusjobb!! Och jag vet att handsprit är bra, men ibland tror jag det går till överdrift... Vet att nyutbildade kollegor får lära sig att sprita händera ISTÄLLET för att tvätta dem med tvål och vatten, för tvål och vatten ska tydligen bara användas om man har synlig smuts på sina händer...
Själv skulle jag aldrig kunna gå från toa utan att tvätta mina händer med tvål och vatten, men man är kanske olika?
Huvudsaken är ändå att utbrott av magsjukor och svininfluensor mm hindras.

Evas värld sa...

Ja, tvål och vatten såklart! Det är nummer ett, men sen i olika sammanhang kan spriten vara bra. Om det inte finns tvättmöjligheter till exempel eller efter tvättandet. Gammal baskunskap liksom :)