https://www.instagram.com/evaswedenmark/

söndag 25 april 2010

En betagande betvingande självbiografi

Flygresan gick snabbt, trots att vi måste akutlanda i Bryssel för att en i besättningen blev sjuk. Men jag hade en så bra bok med mig. Pattis Smiths Just kids (Brombergs). Det är hennes fantastiska poetiska och välskrivna självbiografi som tar andan ur mig. Hon berättar om sin relation med Robert Mapplethorpe och om alla andra möten på Chelsea Hotel i New York i slutet av sextiotalet och början av sjuttiotalet och om sin egen utveckling som sångerska och poet. En betagande ödmjuk bok som jag har svårt att släppa. Jag visste ingenting om deras gemensamma resa mot ett fantastiskt konstnärskap, kopplade helt enkelt inte ihop dem, men det är vid sidan av allt annat en fantastisk historia om kärlek, vänskap och om drivkraften att bli konstnär!

»Det var sommaren då Coltrane dog. Sommaren då Jimi Hendrix satte eld på sin gitarr och Kina sprängde en vätebomb. Det var uppror i Newark och protestmarscher mot Vietnamkriget. Världen stod på tröskeln till en ny tid. Det var kärlekens sommar. Det var sommaren som förändrade mitt liv. Det var sommaren då jag mötte Robert.«

4 kommentarer:

Maria-Thérèse afiori.com sa...

Mapplethorpe = fantastisk! Jag är inte så svag för de mer... porriga bilderna men hans känsla för svartvitt är fenomenal. Ha en underbar resa!

Victor Estby sa...

Tack för tips! Den måste jag läsa någon gång. Patti Smith är ju ascool, som min brorson skulle ha sagt.

Evas värld sa...

Marie-Thérèse - en måste-läsa-bok för dig tror jag!
Och Victor: Du kommer att bli betagen!

Maria-Thérèse afiori.com sa...

MariAaaaaaaaaa ;)

Tror du?! Har ingen riktig relation till Patti Smith men man vet ju aldrig... Sällan jag läser biografiska böcker dessutom. Får se om jag provar. Dina är dock före på listan.