https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 28 april 2010

Kontrasternas Paris

Man kan ströva längs den vackra Canal Saint-Martin i Paris, inte långt från där jag bor. Det är en osannolik idyll med små mysiga caféer, picnic längs vattnet, vackra broar över den stilla kanalen. Ett av mina favoritmål i Paris. Vi ska äta där på Hotel Du Nord på fredag, Ellen och jag. Men även där finns påminnelserna om den fruktansvärda verkligheten för alla illegala invandrare och flyktingar i Paris. Alla de människor som kommer bland annat från forna kolonier i Afrika och lever ett hårt liv. Tillvaron är osäker, lönerna låga. Just där vi börjar gå längs kanalen visar Ellen mig ett läger för hemlösa. Under bron har de slagit upp små tält, tätt tätt sover en mängd människor på luftmadrasser under en bro.
Det är också en verklighet man möter. Jag satt just och läste LO-tidningen - hoppas ni brukar läsa den det är en av de mest intressanta politiska veckotidningarna vi har i Sverige, kunnig, välinformerad, radikal. Där skriver  Gun Jacobsson: "Förra året beräknade franska regeringen att cirka 400.000 illegala arbetare uppehöll sig i landet och att majoriteten var afrikaner. De som lyckas hålla sig kvar i Frankrike under minst tio år och kan bevisa det får automatiskt uppehållstillstånd, en rättighet som regeringen emellertid vill avskaffa."

5 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Eva det är som alltid, både och. Jag har så svårt att fatta att ett land med så många papperslösa inte tar emot dem. De behövs uppenbarligen annars hade de väl inte kunnat stanna.
Samtidigt som de lever under bron får vi andra flanera och njuta av idyllen ovanför.

Evas värld sa...

Eva, visst är det en hemsk bild av vår verklighet idag. Så skrämmande skillnader och jag tycker de skillnaderna ökar. Frankrike skulle inte klara sig utan all denna arbetskraft som behandlas så illa och ovälkomnande!

carina@pocolococreativo sa...

Verkligheten med sina kontraster, den som vi möter överallt. Det är så oerhört komplicerat, och det är vi människor som skapat situationerna i vårt byggande av välfärder, framtider, rikedomar och värderingar.
Och aldrig kommer vi att kunna ta oss ur det, för varje vinst finns det flera nitlotter.

elin sa...

så hemskt hur de papperslösa behandlas.. i paris, men också hela europa.

elin sa...

så hemskt hur de papperslösa behandlas.. i paris, men också hela europa.