https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 28 maj 2010

En halv gul sol och Lila Hibiskus

En halv gul sol var en av de bästa böckerna jag läste förra året. Chimanada Ngozi Adiche skrev om Biafrakriget så att jag förstod, det är en fängslande familjekrönika mitt i ett krig som svenska medier aldrig lyckades skildra på ett för mig begripligt sätt.
Nu kommer hennes debutroman och jag kryper ner i min säng i Horndal med den i ett fast grepp. Lila Hibiskus heter den och handlar om en far som utåt sett är så rättrådig och principfast men som slår sina barn och terroriserar sin familj, berättarröst är dottern Kambili. En roman om religiös intolerans. Den är översatt av Ragnar Strömberg med fint omslag av Sara Rapp Acedo. Jag har inte kommit så långt än men det är en bok man längtar till.

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Den längtar jag också efter. Hoppas att den är lika bra. En halv gul sol fick mig att förstå lite mer och ilskna till. Tänk hur vi samlade till
Biafra och så fick vi inget veta.

Evas värld sa...

Litteraturens kraft i sanning, Eva, att få oss att leva oss in i andras människoöden, fatta deras drivkrafter och se hur lika vi är, vi människor, var vi än bor.