https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 7 maj 2010

Leva i nuet, lära av stunden

Jag öppnade inte någon svensk tidning i Paris, trodde inte jag missade något, därför märkte jag inte heller att en författare jag beundrar mycket var här. Jon Kabat-Zinn har skrivit boken Vart du än går är du där - som jag skrivit om flera gånger. Den påverkar mitt tänkande enormt, jag som alltid oroligt flaxat iväg i tankarna till allt som skulle kunna hända lärde mig av honom en metod att vara närvarande i mig själv, här och nu, som jag ofta försöker tillämpa och som gör mig lyckligare. Han drog fulla hus, läser jag. Ja, jag missade honom, men jag kan läsa hans nya bok: Lev i nuet, lär av stunden.
Ur sin bok Full Catastrophe Living har Jon Kabat-Zinn plockat ut hundra korta texter som var och en utgör en lektion i mindfulness med tankar om hur våra inre resurser, ja mindfulness, kan påverka oss när vi tränar tålamod eller handskas med stress.  .

12 kommentarer:

Pia sa...

Ja, Eva, Jon Kabat-Zinns bok Var du än går är du ensam, var lite av en bibel hos mig för några år sedan. Tål att läsas om ibland och påminna sig om vikten av att leva i nuet.
Nu kanske jag ska läsa hans nya bok istället! :)

Varma kramar!

carina@pocolococreativo sa...

Jag tycker att det känns som om mindfulness är missförstått ibland, som om det vore något slags mentalt lullande, istället för ett medvetet tänkande som kan påverka ens eget liv i en bra riktning.
Tankar och känslor påverkar oss som människor, och en del av dessa kan vi påverka, inte bara hur och vad vi tänker, men hur vi hanterar det.

Jag skulle vilja läsa det du rekommenderar!

Evas värld sa...

Carina, insikten att du inte kan fly från dig själv hur mycket du än försöker var viktig för mig. När jag läste den boken jag skriver om landade jag på något sätt i mig själv.

Pia, att läsa hans bok om mindfulness var lite som yoga, jag måste stå stadigt där jag är för att känna balans, först när jag känner den kontakten kan jag göra mer avancerade övningar utan at svaja för mycket :)

Monika Häägg sa...

Låter som en bok som jag skulle behöva. har en viss förmåga att flaxa iväg långt före.
Håller på och läser några av dina böcker. Det är jättetrevligt!

Evas värld sa...

Monika! Jag har alltid oroligt föreställt mig saker som kan hända i stället för att vara i nuet och ta det som kommer när det gör det. Den typen av oro har varit jobbig men med lite träning i medveten närvaro så känns det betydligt bättre. Så läs boken, den gav mig mycket. Precis som allt av Anna Kåver för övrigt. Har du läst henne? Vad glad jag blir att du läser mina böcker!

Jenny sa...

Vilket superbra lästips Eva! Jag fick boken "Full Catastrophe living" redan 2003, men har dessvärre inte orkat plöja mig igenom hela, bara läst delar av den. Den här boken verkar vara precis vad jag behöver just nu - att öva mig på mindfulness. Lustigt hur det där kan komma och gå i perioder, i alla fall för mig.

Evas värld sa...

I "Vart du än går..." brukade jag läsa ett stycke om dagen och sedan begrunda det. Sen glömmer jag boken ett tag för att återvända igen när jag behöver den. Men läs Anna Kåver också om du inte gjort det. Mycket klok kvinna!

carina@pocolococreativo sa...

En bok som satt spår i mig vad gäller att leva i nuet och finnas där jag är, utan att begränsa mina möjligheter, det är Tuesdays with Morrie.
Läs den!

Evas värld sa...

Carina, det är en bok jag absolut vill läsa!

Peter Fowelin sa...

Jag ligger visst lite efter med bloggläsandet och kommenterandet. Jag har börjat läsa Kabat-Zinns Coming to our senses (2005). De kapitel jag hittills läst har varit så vackert skrivna. Av någon anledning förvånade det mig, för boken är så tjock. (Varifrån har jag fått det: att det bara är tunna böcker som är vackert skrivna??)

Den 5 maj var jag också och lyssnade på Kabat-Zinn på Karolinska. Sedan bad jag om en personlig dedikation i min bok. Då plockade han först fram en speciell dedikationspenna och skrev några ord som hälsning till mig. Och därefter en stämpel! Rappt och bestämt tryckte han under sina skrivna ord en liten sentens: ... may your mindfulness practice continue to grow and flower and nourish your life from moment to moment and from day to day."

Evas värld sa...

Peter, jag var ju i Paris när Kabat-Zinn var här. Skulle så gärna ha velat lyssna. Vad roligt att du berättar om det och om hans dedikation! Nu ska jag beställa hans bok till min sommarläsningshög.
Dedikationspenna och stämpel... hm! Något att ta till sig :)

Peter Fowelin sa...

Visst, om vi ses IRL förväntar jag mig en dedikationsstämpel med några kloka ord i en av dina böcker!!