https://www.instagram.com/evaswedenmark/

fredag 8 oktober 2010

Aldrig har jag varit så rädd som i Algeriet

Mer Bokgeografi (och lånad bild) från Enligt O. via Lyrans Noblesser.  Denna vecka vill de att vi besvarar följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Algeriet eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Den här boken har jag läst på franska, nu har den kommit på svenska och det ska bli spännande. Jag tycker det är en fantastisk bok om Algeriet från kolonialtiden och fram till idag, dess såriga, grymma historia. Jag har aldrig varit så rädd i något land som i Algeriet. Och boken: Jo Yasmina Khadras bok Vad dagen är natten skyldig. Läs den!!!!


2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Algeriet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Inte långsökt alls, den författare som enligt min mening är värd Nobelpriset, den fantastiska Assia Djebar. Ingenstans i min fars hus gick som radioföljetong för ett år sedan, det var ren magi att lyssna till hennes vindlande vackra språk. Jag vill tipsa om den kloka modiga Maïssa Bey också!


3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Algeriet, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag har läst tidigare böcker av Nina Bouraoui men jag är så nyfiken på hennes nya som min dotter Elin, bokbloggare i Kattis rekommenderar hett!   Kärlekens geografi  väntar på att bli läst. En roman om vänskap, kärlek, åtrå mellan en författare och en yngre man, om jag fattat rätt. Jag lyssnade till henne en gång på Franska Institutet.

Hur svarar du?

2 kommentarer:

enligt O sa...

Håller med om att Assia Djebar hade varit ett bra val för nobelpriset. Hon behövs i den långa raden av gubbar.

Har läst andra böcker av Yasmina Khadra, men inte den du rekommenderar. Den låter bra!

Nina Bouraoui står på min läslista.

Kul att läsa dina svar!

Evas värld sa...

O, jag tycker mycket om den här boken men så har jag också en slags hatkärlek till Algeriet.
Kul med dina frågor!