https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 12 oktober 2010

Lästips om Nobelpristagaren som bara beskriver männen som hela människor

Nu ska jag skriva och inte blogga men jag måste dela med mig av en jättebra artikel om årets  Nobelpristagare som på ett perfekt sätt beskriver det jag kände när jag hörde Kulturradions män diskutera honom efter priset. Jag lyssnade till citat och uppläsningar med beskrivningar av kvinnor - och jag kände mig helt främmande. Nej jag har aldrig läst någon hel bok av honom,.Jag har försökt men fastnat, de har inte engagerat mig. Läs Kajsa Ekis Ekmans artikel i DN igår. Här. I kriget mellan könen har Vargas LLosa alltid ställt sig på de mäktigas sida, lyder rubriken. Hon beskriver hur Vargas Llosa gör sina män till människor ut i fingerspetsarna, medan nyckeln till kvinnan personlighet tycks finnas i höftens rundning: "Med kvinnor är det något helt annat. Där dominerar formuleringar som ”den lilla kroppen”, ”de stora, skrämda ögonen” och ”de knoppande bröstvårtorna.” ”Det gröna huset” handlar om en indianflickas väg från klostret till bordellen. Romanen igenom beskrivs kvinnor på detta slavköparsätt: ”Där fanns sex stycken prostituerade, gamla och slappa i köttet.”

11 kommentarer:

cruella sa...

Min man plockade upp Den stygga flickans rackartyg på Stadsmissionen (möjligen den finlandssvenske kulturpratarens exemplar - han sa att den fått gå i en utsortering...) och jag kände direkt att en författare som åstadkommer en sådan titel utan att vara tydligt ironisk inte har något att hämta hos mig. Man tänker på typ Evert Taube... Och Ekmans artikel satte bra ord på min känsla.

Dock blir jag ändå lite sugen på att läsa Bockfesten, om Trujillo. Någon gång.

Cecilia N sa...

Mäh!

Nu har å, ä och ö i din blogg blivit knasbokstäver, typ A med ~ över och så där.

Men Cruellas bokstäver här i kommentaren är som de ska.

Var dag bär guldkorn sa...

Ja, den artikeln var intressant! Kajsa Ekis Ekman är en av anledningarna (vid sidan om Croneman) att jag fortfarande kollar DN, annars har ju de flesta bra skribenter försvunnit därifrån.

Evas värld sa...

jag känner som du, Cruella, men jag ska nog vara väldigt utan läsning om jag ska välja en bok av honom!

Cecilia, konstigt, hos mig ser allt normalt ut!

Guldkorn, nä DN är inte så kul!

Jenny Lindgren sa...

Usch vilket mansgrisigt sätt att beskriva kvinnor på. Honom tänker jag då inte läsa!

Evas värld sa...

Eller hur Jenny! Vilken bra artikel det var, kort med klargörande!

Catrin sa...

I vår bokcirkel har vi bestämt oss för att läsa Bockfesten. Ska bli kul att få Vargass llosas bild av Trujillo, vi läste Junot Diaz Oscar Waos korta förunderliga liv för ett år sedan och ska jämföra. En av våra medlemmar fick tag på Stygga flickan i torsdags och började läsa och hade redan då lite synpunkter samt beröringspunkter ed tidigare tankar om just Oscar Wao.

KaosJenny sa...

Jösses, sånt blir jag helt vansinnig av. Bra artikel och då stryker jag karl´n från att eventuellt läsa listan. Kram

Evas värld sa...

Catrin! Det blir nog livliga diskussioner i din bokcirkel. Kul sätt att umgås.

Jenny, karln är definitiv struken från min lista också.

elin sa...

Ja intressant artikel, och dumt svar av nathan shachar, han totalt bagatelliserar dessa beskrivningar av kvinnor och menar att det är vanliga beskrivningar av kroppar etc. Inte särskilt mycket till maktanalys där inte.

Peter Fowelin sa...

@Elin: Håller med om att Nathan Shachars svar inte imponerade, precis. Men jag har å andra sidan inte läst Vargas LLosa, så jag vill vara lite försiktig med att vara för kategorisk.