https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 10 november 2010

Högklackade skor är en uppfinning från Djävulen

Ikväll ska jag se Kobra om kvinnoförtryckande kläder. Jag vet inte var de hamnar i den svindlande jämförelsen mellan burka och högklackat - men ett vet jag och det är att högklackade skor är en uppfinning från Djävulen som gör det svårt att gå, som handikappar den fria rörelsen. En gång i tiden vacklade jag förstås också omkring på höga klackar. Se här, mina finaste gamla skor vill jag inte slänga, de vita studentskorna från Svan Skodon i Stockholm och mina svarta Cartier inköpa i London.
Men nuförtiden har jag aldrig klack. Platta ballerina, bekväma platta stövlar.... snygga kan de vara ändå men absolut gåvänliga.
Höga klackar är ett tortyrinstrument som tvingar kvinnor att trippa.
Förresten minns jag nu när jag kom till Paris första gången. Jag insåg då att jag gick som man gjorde i Sundsvall med långa bestämda steg - på mitt enda Sundsvallssteg gick två trippande Parissteg och inte vickade jag på rumpan när jag gick heller.

11 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Heja!
Så skönt att slippa vackla omkring med onda tår. Och du vad jag tittade och undrade den första gången jag såg hur min franska väninna ålade fram vid Odéon.

Evas värld sa...

Hi hi Eva... vi gjorde samma häpna iakttagelse!

Annika sa...

Min mamma hade gummistövlar på sig när det regnade i Paris, medan fransyskorna hoppade mellan vattenpölarna i sina pums. Jag älskar höga klackar! Tycker att benen blir snyggare i dem, hållningen och gången. Det lilla man kan gå då... Men ju äldre jag blir, desto lägre blir klackarna, sorgligt nog. Min farmor hade höga klackar tills hon dog - t.o.m. tofflorna hade klackar!

Evas blogg sa...

Ja nog är det ett tortyrredskap allt! Och även jag har avslutat relationen till sådana skapelser.

Johanna Wistrand sa...

För att inte tala om hur de högklackade skorna ser ut nuförtiden, helt groteska som nåt slags rekvisita i sadomasochistiska sammanhang, och dessa ska alltså vara normalt mode... Hade jag en dotter som bodde hemma skulle jag förbjuda henne att använda sådana.

Jane Morén sa...

Jag har nästan helt gjort slut med högklackat, det är en plåga. Dessutom känner jag mig onaturlig och tycker ofta det ser en aning fånigt ut när folk vinglar eller trippar fram. Idag gillar jag stilen när tjejer går rejält framåt med kliv i foträtt. Men jag minns på 80-talet, jag jobbade som vaktmästare, delade ut internpost till flera hundra, körde budbil med lådor med post som skulle bäras än hit än dit, skötte en vild maskin för kuvertering, allt i pumps eller stövlar med upp till tio centimeters klack och tajt kort kjol. Det var tider det;-)

Peter Fowelin sa...

Håller med om synpunkterna. Men Kobras program var intressant, och på samma gång motbjudande. Ja, alltså, det som visades i programmet var motbjudande. Hur vilsen kan världen vara?

Evas värld sa...

Annika, jag kommer ihåg att du skrivit om din skopassion. Men inte är det bekvämt för oss som vill snabbt fram :) söt bild av mamsen i gummistövlar i Paris!

Eva, här talar vi också om en avslutad relation, de gamla pumpsen står på hyllan!

Johanna, som de sade i programmet: skor som tonåringar vacklar omkring i idag användes bara i porrindustrin för några år sedan, vidrigt tycker jag!

Evas värld sa...

Jane vilken underbar historia! Jag vill se en bild av åttiotalsJane i högklackat!!!

Peter, sorgligt program. I synnerhet med kvinnan som fick framträda som modeexpert och berätta hur hon plågar sig omkring i sina fula högklackade. Det var så patetiskt. Jag kom att tänka på hur man snörde/krympte kvinnornas fötter i Kina så att det - som modet föreskrev - blev omöjliga att gå med. Allt för att hindra kvinnors rörelse framåt!

Jane Morén sa...

Ok Eva, ska leta i gamla album om jag hittar någon bild från den tiden. Då ska du få se;-)

Evas värld sa...

Jane, det ser jag fram emot :)