söndag 6 februari 2011

Jag blir så arg

Kön till minitvåan gick ner i trappan. Ett hav av skor och en uppsjö av människor trängdes i det lilla rummet, köket, på balkongen och i den minimala sovhytten som föreställde ett andra rum. Den går nog upp till 2.8-3 miljoner viskades det. Det är inte klokt. Jag blir rasande över denna vansinniga, orättvisa bostadspolitik. Varför byggs det inte lägenheter! Varför säljs hyresrätterna ut? Var i hela friden ska unga människor hitta bostäder idag? Alla kan/vill ju inte bo hos mamma.
Dagens bostadsdröm skrotades. Bättre lycka nästa vecka? Tro det den som vill.

15 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Håller med dig. Det borde byggas fler hyresrätter i Stockholm. Det är alldeles för dyrt att bo i lägenhet där. Kram Kim

cruella sa...

Det byggs faktiskt ganska mycket lägenheter. Men vem vill bygga "billiga hyresrätter" utan att få betalt för det?

Att allmännyttan säljs ut till låga priser är inte kul. Å andra sidan var det inte precis lätt att få lägenhet här för 20-25 år sedan när jag själv kom hit.

Annika sa...

Ja, priserna i innerstan är helt sjuka. Mina barn pratar inte ens om att bosätta sig där utan vet att de kommer att hamna i förorten.

Evas blogg sa...

Bostadsmarknaden är sjuk. Jag undrar också hur unga människor ska kunna flytta hemifrån? Inte många som har ett par miljoner att "hosta upp".

Granne med potatisodlaren sa...

Den så kallade bostadsministern Attefall anser att alla ska spara ihop till en bostad innan de flytta från sina föräldrar. Samtidigt anser alla andra i alliansen att unga ska flytta till jobben. Men var ska de bo?

Victor Estby sa...

Ja, Eva, det är för jävligt. Jag har diskuterat med en del redan priviligierade boende här i Årsta, som vill stoppa bostadsbyggen här. Tror att jag förhoppningsvis skapat lite sprickor i deras självklara uppfattningar. Men samtidigt är det svårt att argumentera mot att det inte är de som behöver hemmen allra mest som får bo i de här nybyggda husen. Det byggs, men bara för dem som har råd. Som ung finns man inte i alliansens värld och tyvärr inte heller i de socialdemokratiska politikers som också styrt Stockholm under åttio- och nittiotal. Jag har också varit osynlig, jag vet hur det känns att inte räknas. Och jag har träffat många hemlösa människor som inte heller gör det.

Jane Morén sa...

Vad fel det är Eva! Jag tror inte jag skulle klara av att gå på sådana där visningar, jag skulle känna mig så fattig och chanslös. Nybyggd Hyresrätt idag betyder samtidigt skyhög hyra. Det är helt klart att alliansen inte bygger för blivande viktiga arbetsgrupper som alla behöver, fattig som rik: vårdpersonal, chaufförer, varubud, kassörskor, lärare, dagispersonal. Nej fotofolket kommer att få pendla till jobben i stan, här ska bara bo de som matchar butikers, krogars och utbuds behov av kunder som konsumerar mycket.

Det var skönt när jag för ett halvår sedan var och såg på en liten äldreanpassad lägenhet till min mamma. Den fick jag till henne tack vare hennes 28 år i bostadskön, där hon stod, utifall att som hon uttryckte, det skulle behövas någon gång. Det var tur och skönt att det var något annat än plånbok som räknades. Hur länge kommer sådana rimliga hyror i hyresrätter för äldre finnas kvar?
Så mycket faller isär mitt framför ögonen på oss, så mycket av värde för framtida generationer. Jag hoppas på upproret mot marknadskrafterna!

cruella sa...

Problemet med att bygga med jättesubventioner och sedan fortsätta (?) subventionera hyror är att man riskerar hamna i det man på utrikiska kallar social housing - alltså områden där bara mindre bemedlade av olika sorter får lägenheter. Det blir segregering så det visslar om det, ungefär som i de gamla miljonprogrammen i dag.

Jag vet inte hur man ska göra.

Evas värld sa...

Jane, det upproret hoppas jag också på. Vet inte hur det ska gå till bara. Nog tycker jag att alla de etablerade partierna med makt svikit i bostadspolitiken. Varken s eller borgarna är skuldfria där. Håller helt med Victor om det.

Ja, Cruella, inte har jag någon lösning heller, men så här kan det inte fortsätta

Kim, det måste byggas fler lägenheter, sådana som vi vanliga människor har råd att skaffa, det får vara slut på utförsäljning av lägenheter i Stockholms innerstad där allmännyttans försäljning bidrar till ökad segregation.

Annika och Eva Granne: Efter en dags budgivning är förresten den lilla lägenheten vi tittade på uppe i 2.8 miljoner, och det är bara början... Tio års kötid i SKB ger ingenting, bostadsförmedlingen är ett skämt... finns det inga politiker med visioner och idéer???

Granne med potatisodlaren sa...

Jag måste protestera. Det finns ingen anledning att bygga hus som är fula en gång till.Priset skiljer sig inte mellan vackra och fula hus. Det som skiljer då från nu är att fram till krisen 1992-3 satsade vi pengar till bostadsbyggande. Både kommunala och statliga pengar. Vilket gör det ännu mer förunderligt att det är tillåtet att sälja ut dessa bostäder byggda med skattesubventioner med rabatt och skapa bostadsrätter av dem.

Bostaden är grundläggande i min värld liksom mat och vatten. Men det är inte satsningar på tunnlar genom Hallandsåsen, Operahus när det är bostadsbrist osv.

Och bristen på bostäder är lika stor i Kiruna som i Stockholm så den är ett systemfel inte en naturlag.

Jane Morén sa...

Det där social housing, som du Cruella skriver om är ju något som inte stämmer här, för här har vi en lång tradition av att vi med statliga medel försöker utjämna klyftor och minska segregation. Men det är gärna något som vissa förespråkare tar till, då låter det nämligen som vi måste styras av marknadskrafterna och som om en mera rättvis fördelning av mark för byggande med mera så det inte kommer bara de välbeställda till del, är någon slags konstgjord andning. Problemet uppstår om vi markerar ut ett gärde långt åt helvete och bygger där ingen vill bo, men de som inte har något val måste. Som i förorterna längst bort. Att sälja ut hyresrätter i innerstan är inget som gjorts för att motverka segregation, utan något som bäddar för det. Att bara bygga för de som kan betala de upphaussade byggpriserna, det ger grymma problem.

cruella sa...

Ett litet förtydligande bara: Det ÄR slut på omvandling av allmännytta till bostadsrätter i Stockholms innerstad och närförort, sedan ett antal år faktiskt. Det är bara de som redan var inne i en ombildningsprocess som fortsätter och slutför nu.

Igår kväll var jag i kommunfullmäktige och fick en liten stund över för att läsa gamla protokoll från mitt födelseår, 1964. Hamnade i en bostadspolitisk diskussion, pre-miljonprogrammet. Man diskuterade Järvafältets byggnad och hur illa bostadspolitiken fungerat, hur svårt det var för människor att flytta till Stockholm, att byta lägenhet via bostadsförmedlingen... Chockerande likartade tongångar.

Samtidigt har segregeringen ökat, det kan man läsa i DN i dag. Man kanske skulle titta utåt och se var bostadsmarknaden fungerar väl och varför i så fall. Situationen i dag, var man än tittar, är i och för sig en funktion av tidigare lagstiftning och politik, kultur och beteendemönster och där skiljer vi människor oss åt, men någon liten fingervisning bör det kunna ge.

cruella sa...

När miljonprogrammet byggdes ville så kallade vanliga människor gärna flytta dit från sina sunkiga innerstadsettor med kallvatten och dusch i källaren! Ingen segregering de första åren/årtiondena - men vad var det som hände sen? Hur såg mekanismerna som föranledde dagens situation där ute på gärdet ut?

Jane Morén sa...

Så fort det talas om subventionerade bostäder så dras skräckexempel fram på ställen där ingen vill bo. Men just nu handlar det framför alltom alla subventionerade hyresrätter i innerstan som sålts ut i Stockholm stad egen Outlet. Där var det många som ville bo, inget fel på det boendet alls, förutom att marken det stod på började lukta riktigt gott om pengar. Sedan finns det ett djupare mer långsiktigt perspektiv med att sälja ut: att ge folket en illusion av att de äger något som kan ge dem stora vinster gör att de bli mer intresserade av egen vinning än samhällets väl, och mer benägna att rösta på dem som driver den sortens politik. Men det är en längre historia. Jag förstår innerligt väl alla innevånare som tar chansen att tjäna pengar i det här allt mer individualistiska samhället, där det allt mer känns som att var och en får se över sitt eget hus-men det är ingen hållbar utveckling för ett samhälle och vi måste kämpa emot marknadskrafterna och girigheten.

Evas värld sa...

Här uppstod en härlig engagerad bostadsdebatt. Tack för alla bidrag! Jag tror vi alla kan enas om att bostadspolitiken just nu är vansinnig. Ettan som Elin tittade på gick upp till över tre miljoner kronor! Tre miljoner.... det är sjukt!