https://www.instagram.com/evaswedenmark/

tisdag 24 januari 2012

Leve alla kloka bokbloggare som sprider kunskap

Man skriver och drömmer. Man får sin bok antagen. Den ges ut. Då borde man vara så lycklig. Jo, det är jag. Men sen kommer allt det andra. Man drömmer bara fram till utgivningen. Sedan kommer nästa dröm och nästa. Och ofta går de i kras. Hur många böcker säljer, hur många böcker recenseras? Så få. Boken kommer ut, och det blir tyst. För på kultursidorna är det främst de stora förlagens största böcker som lyfts fram. Allt färre böcker dessutom. Om barnböcker skrivs nästan ingenting.
Sedan kommer en Camilla Läckberg, en Liza Marklund - och journalisterna springer i flock för att få en intervju, det finns inte en tevesoffa de inte suttit i, inte ett radioprogram där de inte blivit intervjuade...  för att inte tala om likartade intervjuer i varenda damtidning - nog är det väldigt likriktat.
Då känner jag hur fantastiskt det är nu att bloggen finns. Tänk alla entusiastiska läsande bokälskande bokbloggare. De har ofta stor kunskap,  de skriver för att de tycker det är viktigt att skriva, att läsa. Vi bloggare läser, tipsar varandra, rykten om böcker sprids på nätet, det är inte storsäljarna bara, det är alla möjliga böcker.... från alla tider... från små förlag.

Leve bokbloggarna säger jag. De ger inte bara mycket ljus på de största utan hittar ljuspunkter överallt.
Idag är jag så otroligt glad för en fin recension med intressanta tankar på bloggen Granne med potatisodlaren. Läs här så förstår ni hur glad jag blev!

5 kommentarer:

johanlindback sa...

Bra skrivet! :) Nej, sorgligt nog är det deckarförfattarna som lagt beslag på allt rampljus och barrikaderat sig i det litterära finrummet. Man kan bara hoppas på att andra författare och genrer också får synas någon gång =/

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Du har så rätt...
(Jag har en anekdot om mitt läsande av Läckberg, den är inte smickrande...)

Jag vill ha texter som berör mig, stör mig, petar på mig och som kan få mig att tänka, uppleva.
kram E

Jane Morén sa...

Jag känner igen känslan och glädjen över de fina recensionerna, läsarresponsen. Jätteroligt Eva! Känner också igen känslan av tystnad, så få böcker som kommer upp i ljuset fastän många förtjänar det.

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Eva! Jag kan inte begripa att det tog sån tid att få er bok utgiven. Kan glädja dig med att en av mina bloggläsare har köpt boken på nätet. Det har hon skickat mail om.

Jane, har du något på gång?

Kim M. Kimselius sa...

Instämmer helt och hållet i ditt inlägg! Läste recensionen och det var jättefin! Längtar efter att läsa boken!
Kram Kim