https://www.instagram.com/evaswedenmark/

onsdag 15 februari 2012

Min mardröm om att bli tvångsanmäld till Lyxfällan

En av mina mardrömmar som återkommer är att jag blivit hemligt anmäld till Lyxfällan och står där med min bristande insikt i vad saker kostar och skäms över hur jag slösar. Sedan vaknar jag.
Egentligen har jag  koll, men jag är en shopoholic, och dessutom älskar jag att köpa julklappar. Så nu är det kris. Den brukar vara över, den här efterjulenkrisen, i februari, i år är det värre.

Så Ellen, lika pank, och jag har bestämt att vi inte får köpa någon mat innan vi ätit upp vad vi har hemma. Mjölk får vi köpa, men bara det! Klarar mig inte utan mjölk i te eller kaffe.
Jag vill inte vara patetisk, vi går ju inte precis under och det kommer nog in pengar. Men jag måste ändå lära om när det gäller impulsmässiga utsvävningar. Vännen Jane har berättat att hon också kör med Smala veckor: "Smala veckan kallade min mamma sista veckan varje månad då det var lite tomt i börs och skafferi. Man blir väldigt kreativ när man försöker komponera ihop de olika ingredienserna i ett länsat skafferi;)", skriver hon.
Ja, vi blir fantasifulla när det inte bara är att köpa. De senaste dagarna har vi ätit väldigt goda middagar genom att kombinera fynd från frysen. Igår ville vi fira lite på Alla Hjärtans dag - och vips hittade vi två små outbakade degar, de var från i julas, med pepparkaks- och chokladkakedeg! Mums blev det till Project Runway!
Ikväll får vi se, men det blev revbensspjäll kvar i jul.
Av de svarta vinbär som är kvar sen i somras blir det god sylt. Kanske en paj???

Gör ni likadant? Det känns bra att fundera över vad man köper, hur man lagar mat. För Ellen och mig är det en nyttig tankeställare.

Bilderna är från Katja Kristofersons fotografering när bland andra Ellen och jag lagade maten till vår kokbok Kärlek och Käk.

8 kommentarer:

cruella sa...

Jag är jättebra på att ekonomisera! Dessutom hatar jag att handla mat på väg hem från jobbet, ja, förresten hatar jag att storhandla också, så jag föredrar att gå hem och öppna kyl, frys och skafferi och fixa något. "Är det hippiegryta?" brukade ungarna fråga när de var små:-)

Monika sa...

En av de godaste rätter jag någonsin gjort kom jag på en dag när det var för mycket mat i kylen som höll på att bli gammal. En väldigt speciell köttfärspaj blev det, som faktiskt spridit sig i hela släkten.

Evas Värld sa...

Cruella, hippiegryta! Det gillar jag.

Evas Värld sa...

Monika, nu blir jag ju grymt nyfiken på vad som är speciellt med köttfärspajen??

Monika sa...

Först och främst är den nog speciell för att det var det första jag lagade efter eget huvud :) Och så har den ett smaskigt täcke av smält vitlöksost och crème fraiche. Och så är den fantastiskt god :)

Receptet finns här http://www.monika.nu/recept/kott/show.asp?id=45 om du vill testa. Tyvärr har den sidan ramar så det blir inte så snyggt när man kommer dit med en länk så här, men det är ju receptet som är det viktiga :)

Pia sa...

Blir så full i skratt av av rubriken på detta inlägg! :)
Jag är nog den mest oekonomiska person som finns och mina barn skämtar ofta om att de ska anmäla mig till Lyxfällan. Precis som Du har den värsta månaden på länge och håller som bäst på att "äta ur" min frys och har fullständigt köpstopp vad gäller alla onödigheter. Framförhållning är inte heller min grej.
Det enda positiva med allt detta är att mina barn ser mig som ett skräckexempel och har blivit oerhört sparsamma. Dax för mig att börja luta mig mot dem kanske?! ;)

Evas Värld sa...

Tack Monika, det låter jättegott! Det ska jag testa:)

Evas Värld sa...

Pia! Det är väl bra att du är ett "gott" exempel! Varje gång jag ser Lyxfällan tar jag fram budget papper, men det vill sig inte med mig och budget :)